JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bjuder på kiselkarbid till kvällskaffet

I morgon kväll, den 11 april klockan sju, kan den som är nyfiken på kiselkarbid slå sig ned med en kopp kaffe framför skärmen. Veteranen Mikael Syväjärvi, från Linköping, har ordnat ett Zoommöte med titeln Kiselkarbid för världen.

– Det blir ingen presentation eller formellt. Jag berättar helt enkelt om vad som händer, vad som varit och vad som kanske kommer. Ett samtal, skriver han på ett inlägg på Linkedin idag.

Mikael Syväjärvi tillhör den generation av forskare som var med de första åren på 1990-talet när det storsatsades på kiselkarbid med pionjären professor Erik Janzén i spetsen. Skivorna till experimenten var bara en tum i diameter. De bestod av kisel och kol förenade med polybindningar. Dock inte av samma sort över hela ytan och med massvis av defekter.

Mycket av forskningen handlade om att förstå hur man skulle tillverka materialet, en forskning som lett till att industrin idag är på väg att ta steget till åtta tum för tillverkning av kraftkomponenter till bilar.

Samtalet har därför fokus på hur man växer materialet. Från grundforskning med alla dess utmaningar, till dagens kommersiella marknad. Han kommer också att berätta om möjligheter som kanske kommer.

Torsdag kl 19 via Zoom

Du anmäler dig här (länk).

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)