JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skärmen reagerar på beröring, ljus, fingeravtryck och puls

Forskare vid Linköpings universitet har utvecklat en ny typ av lysdiod som bland annat kan reagera på beröring, ljus, fingeravtryck och användarens puls. Resultaten kan vara starten för en helt ny generation skärmar.

– Från och med nu handlar det om att förbättra tekniken till en kommersiellt gångbar produkt, säger professor Feng Gao i ett pressmeddelande.

Lysdioderna är tillverkade av ett kristallartat material som kallas perovskit. Materialet har en stark förmåga att både avge och absorbera ljus och det är just den förmågan som är nyckeln till den nyutvecklade skärmen.

Förutom att skärmen bland annat reagerar på beröring, ljus, fingeravtryck och användarens puls kan enheten också laddas genom skärmen tack vare perovskiternas förmåga att också agera som solceller.

När skärmen är avstängd skulle den i stället kunna absorbera ljus för att ladda batteriet.

För att en skärm ska kunna visa alla färger behöver det finnas tre färger på lysdioderna – röd, grön och blå – som lyser olika stark och därmed ger upphov till tusentals olika färger. Forskarna vid Linköpings universitet har utvecklat skärmar med perovskitlysdioder i alla tre färger vilket banar väg för en skärm som kan visa alla färger inom det synliga ljusspektrumet.

Det återstår dock en hel del arbete. Idag fungerar dioderna bara några timmar innan materialet blir för instabilt och lysdioderna slocknar.

Artikeln: A multifunctional display based on photo-responsive perovskite light-emitting diodes, Chunxiong Bao, Zhongcheng Yuan, Wenxiao Niu, Jie Yang, Zijian Wang, Tao Yu, Jianpu Wang & Feng Gao är publicerad i Nature Electronics.

FOTO: Thor Balkhed

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)