JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tredje gången gillt för analog AI?

EMBEDDED WORLD Amerikanska Ambient Scientific är enligt egen räkning det tredje – av fyra – seriösa försöket att kommersialisera en analog accelerator för artificiella neuronnät. En första krets med 10 beräkningskluster är på väg in i ett tiotal produkter.

– Vi ska utmana de stora grabbarna, säger vd:n och grundaren GP Singh.

Nummer ett och två i vd GP Singhs uppräkning, Mythic och Syntiant, klassar han som misslyckanden. Det är inte så att de konkursat – Syntiant finns till och med på mässan. Men de har enligt GP Singh övergett sina ursprungliga analoga designmål.

Den fjärde finns kvar i matchen, Analog Inference. Men  Ambient anser sig ha ett försprång.

Inte heller Ambient har en helt ren analog konstruktion, erkänner GP Singh. Input och output är digital och även internt växlar data mellan analog och digital representation. GP Singh kallar tekniken för ”DigAn”. 

Växlingen ska ta bort bara en tiondel av prestanda.

Argumenten för analoga beräkningar är högre prestanda till betydligt lägre strömförbrukning. 

Analoga beräkningar brukar se bra ut på papperet, men i den fysiska värden har de problem med till exempel stabilitet, särskilt över tid. De problemen hanterar Ambient genom att gå över till den digitala domänen.

Det första chipet använder 10 beräkningskluster och tillverkas i 40 nm.

– Det räcker för att konkurrera med 5 nm, säger GP Singh. 

Chips med fler och färre kluster finns på ritbordet.

GP Singh har ett förflutet som chefsingenjör på en digital AI-processortillverkare, Wave Computing. Han har 30–35 års erfarenhet av kretsdesign, har doktorerat i halvledarfysik och är innehavare av ett femtiotal patent på området. 

 Ambient Scientific föddes år 2016 efter en tragedi. En släktning dog i ett fall efter att inte ha fått hjälp. GP Singh bestämde att det inte skulle hända hans mor. Den första produkten kommer att vara en wearable som inte bara ska kunna detektera fall, utan även astmaattacker.

Den går på små batterier och enkla sensorer som gyro, acceleration, temperatur, ljud och magnetism. Tio sensorer kan anslutas parallellt. 

Produkterna kommer att kunna kosta ända ner till 15–20 dollar. Alla beräkningar sker lokalt. 

En kund använder röst för att signera beställningar på småbelopp. En gör förarövervakning. En skalar ner en existande produkt för hjärtöverakning till en mindre formfaktor. En övervakar för förebyggande underhåll. En läser nummerplåtar. En adderar ett röstlarm till en smart högtalare – en programmerbar personlig fras triggar att ett larmnummer anropas.

Ambient levererar utvecklingsverktyg.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)