JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nu kan Matter säkra reporterns laddbox

Köksfläktar, torktumlare – och laddboxar – är nya ändnoder som stöds i version 1.3 av smartahemstandarden Matter. Elektroniktidingen funderar kring lastsäkrade systemlösningar över Matter.

Matter uppdaterades till version 1.3 i förra veckan. Utöver de ändnoder som nämns ovan adderades regnsensorer, ugnar, mikrovågsugnar, spisar, läcksensorer, fryssensorer och vätskeventiler. Energispårning har förbättrats och det har tillkommit fler tevefjärrkontrollsfunktioner.

Version 1.3 stöder även att apparater kan skicka push-meddelanden om sin status, exempelvis om att tvätten torkat färdigt. 

Matter är ett protokoll som används för att digitalisera hemelektroniken, det vill säga göra den programmerbar. Det grundades av Apple, Google och Amazon med deras assistenter och smartahemlösningar i fokus.

Svenska möbeljätten Ikea hoppade snabbt på. Ikeas smartahemhubb Dirigera fick sitt första stöd för Matter i mars, i betaversion.

Matter 1.2, som kom i oktober, adderade stöd för kylskåp, portabel luftkonditionering, diskmaskiner, tvättmaskiner, robotdammsugare, rök- och kolmonoxidsensorer, luftkvalitetssensorer, luftrenare och fläktar

Sedan version 1.0 stöds eluttag, belysning, strömbrytare, dörrlås, termostater, ventilation, luftkonditionering, persienner, gardiner,  larmsensorer och mediaspelare.

Normala användare kan nöja sig med Matters stöd för scenarier – inställningar för grupper av apparater – som Apple, Google, et al, använder i sina assistenter. 

Men konstruktörer vill förstås leka med egna system över Matter.

Här är ett problem som behöver en systemlösning. När Elektroniktidningens reporter kör torktumlare, diskmaskin och laddbox samtidigt så går en fassäkring.

Matter 1.3 borde kunna lösa det problemet genom att låta mig programmera att laddboxen ska pausa när torktumlare och diskmaskin snurrar samtidigt. Eller anpassa effekten.

Smarta diskmaskiner liksom tvättmaskiner fick stöd redan i version 1.2 och i version 1.3 adderades alltså laddboxar och torktumlare. Sladd-dammsugaren då? En annan förbrukare misstänks ha bidragit till proppsprängningar? Nja, det får du i så fall hantera via eluttagen. De stöddes redan i version 1.0. 

För att generalisera tänkandet vore väl ampereförhandlingar idealet i ett smart hem? Att storförbrukare måste be om effekt och att laddboxar, varmvattenberedare och annat kan deklarera sig villiga att flexa sin förbrukning när någon annan storförbrukare dyker upp och ber om effekt. 

Elektroniktidningen vet inte om någon designat systemlösningar för hemmet på den nivån av sofistikation, men ett standardiserat gränssnitt i form av Matter finns ju på plats. Så egna systemlösningar borde väl gå att realisera?

Elektroniktidningen bad ChatGPT skissa på lite kod för ampereförhandlingar. Vi pratade om allt från Matterkod till plattformar och eventuellt redan existerande stöd. 

Om du är intresserad finns samtalet här (länk). Allt som ChatGPT säger är som alltid killgissningar och ska tas med en nypa salt. Elektroniktidningen har inte verifierat någonting.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)