JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Liu får Sveriges snabbaste dator

Linköpings universitet blir värd för den europeiska superdatorn Arrhenius, en av världens snabbaste datorer.

Ett värdavtal har signerats mellan Naiss (Nationella akademiska infrastrukturen för superdatorer i Sverige) och Euro HPC JU (European High Performance Computing Joint Undertaking).

Upphandlingsprocessen inleds under den närmaste framtiden. Beräkningskapaciteten ska initialt bli cirka 40 petaflops.

Den snabbaste datorn i Sverige idag står i Falun och levererar som jämförelse 22 petaflops. Ägaren är tyska översättningsföretaget Deep L.

Arrhenius kommer att ingå i Euro HPC JU:s stall av superdatorer och vara tillgänglig för forskare inom såväl akademi som industri i hela Europa. Avtalet definierar roller, rättigheter och skyldigheter för alla parter. 

Arrhenius kommer att få ta sig an utmaningar inom allt från materialvetenskap och medicin till logistik och AI.

– Sverige, Naiss och Liu får en bra möjlighet att spela en central roll i framtidens beräkningstunga forskning, säger Björn Alling, tillförordnad föreståndare vid Naiss och forskare vid Linköpings universitet.

Euro HPC JU beviljade Naiss och Lius ansökan om den nya superdatorn efter en utlysning under 2022. Finansieringen kommer till 35 procent från Euro HPC JU och 65 procent från Vetenskapsrådet via Naiss.

Den nya superdatorn är döpt efter den svenska geologen och kemisten Carl Axel Arrhenius som upptäckte mineralet gadolinit.

Med sina 40 petaflops hade Arrhenius varit en av världens 20 snabbaste superdatorer om den redan varit installerad. Den hade legat i femitopp i Europa.

På Linköpings universitet finns sedan tidigare AI-superdatorn Berzelius med en prestanda på 5,25 som ska dubbleras innan årets slut.  KTH har en 8,2 petaflopsdator.

 

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)