JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk strokehjälm i konkurs

Göteborgsbaserade Medfield Diagnostics har ansökt om och beviljats konkurs idag. Orsaken är att styrelsen inte lyckats hitta fortsatt finansiering.

Bolaget knoppades av från Chalmers år 2005 för att kommersialisera ett system som ser in i människokroppen med mikrovågor.

Den tillämpning som företaget satsade på var att diagnosticera stroke, som är ett samlingsnamn för hjärninfarkt och hjärnblödning.

Ett antal antenner finns placerade inuti vad som kan beskrivas som en hjälm. Från början användes en nätverksanalysator för att tolka signalerna som skickades genom huvudet.

På NI:s användarkonferens i Austin 2011 var företaget ett av huvudnumren efter att ha bytt till ett PCI-baserad system med en spektrumanalysator.

Instrumentet skickade en mikrovågssignal till en av antennerna åt gången. Frekvensomfånget var 300 MHz till 3 GHz. Sedan analyseras den signal som tas emot av de andra antennerna. Både amplitud och fas används för att räkna ut dielektricitetskonstanten som är ett indirekt mått på om det skett en blödning eller om det handlar om en propp.

Bolaget börsnoterades år 2012 och har under åren gjort en rad studier och vidareutvecklat ”hjälmen” utan att lyckats generera några större intäkter.

Nu är kassan tom och bolaget har försatts i konkurs.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)