JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första norska cellfabriken invigd

Norges statsminister har klippt bandet till Morrows battericellsfabrik i Arendal. Tillverkning av provceller startade redan i november i fjol. Kommersiell tillverkning ska starta innan året är slut.

Tillsammans med kund ska Morrow nu finjustera  utrustningen för att kunna nå produktionskvalitet under de kommande månaderna. 

Sommaren 2020 rapporterade Elektroniktidningen om det nygrundade gigafabriksprojektet Morrow batteries, och vi intervjuade företagets vd.

Morrow grundades på initiativ av miljökämpen Frederic Hauge. Det var det andra projektet i Norge efter Freyr. Men Freyr lade sin halvfärdiga fabrik på is för att fokusera på   USA när det gigantiska subventionsprogrammet IRA startade. 

Morrow hann därmed nu först till invigning av en gigafabrik i Norge. Kapaciteten blir 1 GWh och sysselsätter 150 personer. 200 man-år krävdes för att installera torrum, användarfunktioner och produktionsutrustning.

Morrow planerar fyra stycken fabriker. Denna fabrik på 1 GWh kommer att följas av tre fabriker på 14 GWh vardera – summa 43 GWh – den första år 2027. 

Företaget satsar på en trygg kemi för sin första fabrik – LFP (litiumjärnfosfat). LFP föddes som ett alternativ för främst energilager men började snabbt ta beställningar till elfordon.  

Kina leder tillverkningen av LFP-batterier, men serbiska Elevenes startade LFP-tillverkning i april i fjol i Subotica.

Elevenes anläggning har en kapacitet på ”bara” en halv GWh – därför kan Morrow räkna sig som den första ”gigafabriken”. Elevenes planerar två fabriker med kapaciteter på 8 respektive 40 GWh till år 2027.

Morrow planerar även tillverkning av NMC-celler, redan nästa år. Därefter hoppas Morrow kunna introducera en ny egen kemi. Tidigare talade Morrow om litiumsvavelbatterier, men idag är det Morrows egendesignade LNMO-kemier (litiumnickelmanganoxid) som gäller. En första modell ska presenteras redan nästa år.

Morrow meddelar att inga olyckor inträffade under byggnationen eller installationen av utrustningen.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)