Enligt WHO är runt tio procent av världens mediciner antingen av undermålig kvalitet eller förfalskade. Genom att följa serienumren från tillverkare till patient går det att komma åt problemet. Lösningen har utvecklats av de två KTH-studenterna Fabian Forsberg och Kristina Hoang.
– Det är väldigt lönsamt att förfalska läkemedel eftersom de har hög vinstmarginal. Patienter har ofta inget annat val än att köpa billiga, förfalskade alternativ. Ibland fungerar dessa, ibland inte, patienterna tar risken eftersom de inte har råd med originalet, säger Kristina Hoang i en artikel från KTH.
Tillsammans med Fabian Forsberg har hon startat bolaget Securetag och fått stöd från KTH Innovation för att utveckla mjukvara som kan skilja ut förfalskade mediciner från äkta.
Varje person som hanterar produkten registrerar vilka serienummer de tar emot och skickar vidare. Appen vänder sig främst till läkemedelsverk men är designad så att både apotek och patienter kan använda sig av lösningen för att verifiera att medicinen de köper är äkta.
Som kuriosa kan nämnas att appen ursprungligen utvecklades för att verifiera att lyxvaror är äkta.
– Vi har en så kallad Minimum Viable Product, MVP, och vill påbörja pilottester så snart som möjligt för att vidareutveckla produkten baserat på kundernas behov. Målet är att ha en färdig produkt på marknaden så snart som möjligt, säger Kristina Hoang.
Problemet med förfalskade mediciner är stort. Två av de vanligaste är mot malaria och lunginflammation. Enligt FN dör över 250 000 människor varje år av malaria på grund av falska mediciner och runt 170 000, främst barn, på grund av förfalskade mediciner som utger sig för att behandla lunginflammation.