JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Neonodes patentmål lever vidare

För ett år sedan såg det ut som att Neonodes stämning av Apple och Samsung nått vägs ände efter ett domslut i USA. Nu har det rivits upp och chansen finns att kan komma pengar från Samsung nästa år, skriver analyshuset Redeye.

Redan år 2007 lanserade Neonode en mobiltelefon kallad N2 som styrdes via pekskärmen, en teknik som sedermera anammats av alla tillverkare. De kommersiella framgångarna uteblev dock och år 2019 sålde Neonode rätten att stämma bland annat Apple, Google och Samsung för intrång i två patent kring pektekniken till amerikanska Aequitas Technologies.

Avtalet ger Neonode hälften av ett eventuellt skadestånd efter omkostnader.

Redan året därpå, 2020, stämde Aequitas Technologies Apple och Samsung i två skilda mål och därefter har parterna krigat i olika domstolar.

Det ena patentet ogiltigförklarades ganska omgående medan det andra överlevde ända till i fjol då även det ogiltigförklarades i målet mot Samsung.

Detta domslut har nu rivits upp och rättsprocessen kan därmed återupptas. Om det går så långt som till en förhandling är inte säkert. Fall av den här typen görs ofta upp i slutna rum. Redeye ger det senare en 85-procentig chans. Analyshuset tror att Neonode har goda chanser att få skadestånd av Samsung under nästa år.

Hur det sedan blir med Apple är osäkert, det ligger längre fram i tiden, och där sätter Redeye chansen till en uppgörelse betydligt lägre. Bara 20 procent på grund av Apples historik att hellre ta ett avgörande i domstol.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)