JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Samsung intresserat av Nokias mobilnät

Det finska bolaget har, enligt nyhetsbyrån Bloomberg, fått bland annat Samsung att visa intresse för mobilnätsdelen av företaget. Det är dock långt ifrån säkert att det blir någon affär.

Mobilnät, inklusive radioprodukter, basband och servrar, utgör runt 44 procent av Nokias omsättning.

Affärsområdet fasta nät, som följde med i köpet av Alcatel-Lucent, är ungefär lika stort. Där kompletterade också Nokia den befintliga portföljen genom köpet av Infinera i våras för 2,3 miljarder dollar.

När det kommer till mobilnät har både amerikanska och europeiska operatörer dragit ned på investeringarna de senaste åren, vilket pressat Nokia och Ericsson. Dessutom förlorade Nokia kontraktet med AT&T förra året till Ericsson.

Tilläggas kan att bägge bolagen i princip är utestängda från Kina medan Huawei är portat i USA och till viss del även i Europa.

Enligt Bloomberg har Nokias ledning varit i kontakt med olika rådgivare för att se vad som går att göra med mobilnätsdivisionen. Det kan handla om att knoppa av den, att sälja hela eller delar, eller att fusionera med någon annan, skriver Bloomberg.

Samsung har egen verksamhet inom mobilnät, men tillhör de mindre spelarna som framför allt sålt i Sydkorea och i viss mån även i USA.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)