JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Timrås kinesiska grafitfabrik på vågskålen

Shanghaibaserade Putailai (PTL) har ansökt om miljötillstånd för en anod­material­fabrik i Timrå. Ansökan har gått ut på remiss.

Det meddelade företaget i en pressrelease i somras. Fabriken ska tillverka anod­material av artificiell grafit, vilket är en komponent i de litiumjon­batterier som används för elektriska fordon.

Batteritillverkaren Northvolt – med sin första battericells­fabrik i produktion i Skellefteå 40 mil norr om Timrå – är en given kund.

EU i allmänhet, och Sverige i synnerhet, satsar stort på att bygga upp ett eget ekosystem för batterier. Syftet är att minska vårt beroende av Kina. Där är Patailai en viktig pussel­bit – fabriken blir enligt företaget Europas största anod­material­fabrik.

Slutproduktionen ska räcka till 100 GWh battericeller/år (100 000 ton anod­material) vilket är nära dubbelt så mycket som Northvolt kommer att behöva i Skellefteå enligt sin nuvarande planering.

Myndigheter, företag och andra intressenter har till den 15 september på sig att kommentera Putailais ansökan om miljötillstånd. Därefter väntar slutförhandling och beslut.

Anläggningen kan sysselsätta cirka 1900 personer och vara i full drift 2027 efter att ha tagits i drift 1–2 år tidigare.

Såvida inte ansökningsprocessen hakar upp sig. Inspektionen för strategiska produkter beslutade sig just för att undersöka om etableringen riskerar att skada Sveriges säkerhet. Detta kommer enligt Putailai att addera några månader till etableringen.

Dessutom stormar det just nu kring den blivande stor­kunden Northvolt – den Europeiska batterisatsningens flaggskepp. Företaget får negativ publicitet för olyckor och dödsfall på anläggningen i Skellefteå.

Dessutom går volym­upp­rampningen i Skellefteå långsamt. Det har skyllts på flera faktorer, allt från oerfaren personal till fysikens lagar.

Dessutom ifrågasätter media om det är en lämplig avvägning att ta hjälp av Kina för att bygga upp en europeisk batteriindustri.

Kina dominerar batteri­ekosystemet och att ta avstamp i kinesisk erfarenhet och teknik ger Europa en flygande start. Samtidigt är landet en totalitär diktatur med lägre klimat- och miljökrav än EU och Northvolt presenterat.

Shanghai Putailai New Energy Technology (PTL) grundades år 2012 och har 11 000 anställda inom produktions­material och automations­lösningar för batteriindustrin.

Bland kunderna finns Samsung, Tesla, LG Chem, TDK, Panasonic och ATL.


BILD: Putailai kommunicerar med ortsbefolkningen

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)