JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Branschen lobbar för 6 GHz

Av en ny rapport framgår att så mycket som 70 procent av all mobilanvändning sker inomhus. 6 GHz-bandet passar perfekt för detta, men det är också viktigt att inte begränsa uteffekten för att det ska utnyttjas optimalt, anser branschorganisationen GSMA.

Rapporten Mobile Evolution in 6 GHz kan ses som ett direkt angrepp på licensieringsmodeller där 6 GHz-bandet får användas till både mobiltrafik och wifi. Ofta är dessa licenser kostnadsfria men har en begränsning för hur mycket effekt som får skickas ut för att minska problemen med störningar.

GSMA lyfter fram en rad argument för att begränsningen i effekt är en dålig sak. Det starkaste handlar om att en väldigt liten del av wifi-trafiken går i 6 GHz-bandet idag. De flesta wifi-produkter är såpass gamla att de inte kan nyttja det.

Däremot anser GSMA att bandet 6,4257,125 GHz passar perfekt för småceller vilket normalt används inomhus.

– Dagens rapport visar att mobiloperatörerna kommer att behöva hantera en betydande trafiktillväxt i sina nät under det kommande decenniet. De beslut som fattas av tillsynsmyndigheter kring spektrumtilldelning i det övre 6 GHz-bandet kommer att spela en stor roll för att utveckla digitala ekonomier genom nästa fas av mobilutvecklingen, säger Luciana Camargos på GSMA i ett pressmeddelande.

Organisationen anser att en lösning kan vara blandad teknik med effektbegränsning i den nedre delen av bandet men enbart mobiltrafik med högre effekt i den övre delen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)