JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Orkanen Helene visar på sårbarheten i halvledarkedjan

I princip allt högrent kvarts kommer från två gruvor i en liten stad i North Carolina, som drabbades hårt av Orkanen Helene för en vecka sedan. Det kan ta veckor eller i värsta fall månader att få igång produktionen igen, skriver CNBC.

Kvarts är en vanlig mineral men bara den från Spruce Pine i North Carolina är av tillräckligt bra kvalitet för att användas till de deglar (crucibles) som innehåller kisel och används i fabriker för tillverkning av ingots (cylindrar) som sedan sågas upp till wafers.

Både The Quartz Corp och Sibelco har stoppat brytningen och raffineringen på grund av skadorna från orkanen, som förstört infrastrukturen.

Enligt CNBC är vägar, järnvägar, VA och elförsörjningen kraftigt skadad och det kan ta veckor eller i värsta fall månader att reparera allt.

Om stoppet kommer att påverka halvledarindustrin är för tidigt att säga. Tillverkarna av wafers har deglar på lager som räcker en tid.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)