JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Belgien får gigantiskt svenskt batterilager

Svenska konsulten Sweco ritar ett batterilager på 2,8 GWh och 700 MW till orten Dilsen-Stokkem i Belgien. Lagret beräknas stå klar år 2028 och bli ett av Europas största system för batterilager.

Sweco levererar designen av både anläggnings­infra­struktur och elteknik.

– I Belgien liksom i övriga Europa är Swecos experter i hög grad delaktiga i utbyggnaden av den förnybara energin och i anpassningen av kraftproduktionssystem och elnät, berättar Erwin Malcorps, vd för Sweco Belgien, i ett pressmeddelande.

Green Turtle heter batteriparken, som kommer att lagra överskottsenergi från vind- och solkraft för att göra den tillgänglig under förbruknings­toppar.

Belgien är ute efter att minska sitt beroende av gaskraft­verk. Landet har idag elva gaskraftverk i storlekar mellan 178 och 460 MW.

Bygget ska påbörjas nästa sommar. Beställare är belgiska energi­lagringsbolaget Giga Storage, som har som mål att nå 3 GW batteri­lagring i Belgien före 2030.

– Sweco har valts ut som vår partner för hela konstruk­tionen på grund av sin omfattande expertis inom system för batteri­energilagring, säger Joeri Siborgs, verkställande direktör på Giga Storage.

Bild: Giga Storage Belgium

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)