JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Spanien höjer budet på franskitaliensk gigafabrik från Kina

Om Stellantis och CATL väljer att förlägga en gigafabrik i Spanien, så får den 1,5 miljarder kronor i statsbidrag. Det meddelade Spaniens industriminster i tisdags.

Northvolts uppskalningsproblem får just nu investerare i europeiska batterifabriker att dra öronen åt sig. Inte bara Northvolt utan även ett prisfall på batterimarknaden ger dem kalla fötter.

Men Spanien är varmt. Landet höjde just bidraget till Volkswagens planerade gigafabrik i Sagunto från 1,1 till 1,7 miljarder kronor. 

Och nu sockras alltså även anbudet på den gigafabrik som Stellantis och CATL tidigare meddelat att de planerar för ”en plats i Europa”.

Det nya budet på 1,5 miljarder kronor kan jämföras med de 28 miljarder kronor som den kompletta fabriken kommer att kosta. Den ska ge 3000 jobb.

Spanien är ett naturligt val för Stellantis som redan har biltillverkning i Figueruelas, en halvtimme med bil från den ort där den eventuella giagabriken skulle placeras – Zaragoza, en timme och 20 minuter med tåg nordöst från Madrid. 

Spanien, som redan har en stor fordonsindustri, använder sitt EU-pandenmistöd för att bygga ett ekosystem för elektrifierad vägtransport – från gruvor till laddare. 

Stellantis har i olika projekt redan fått drygt lika mycket tidigare i stöd från Spanien. Den totala summan till Stellantis är härmed uppe i 3,4 miljarder kronor.

Stellantis och CATL är trots utfästelserna ännu inte redo att lova något bestämt om en eventuell gigafabrik i Spanien.

CATL är världens ledande batteritillverkare med en aktuell marknadsandel på över 37 procent och en FoU-budget på lika många miljarder kronor år 2022.

Att hålla CATL i handen är ett tryggt sätt för Stellantis att garantera lyckad volymproduktion av battericeller i Europa – i detta fall LFP-celler, enligt deras tidigare annonseringar.

Stellantis varumärken inkluderar italienska Fiat och franska Peugeot.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)