JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chalmers grafentransistor detekterar listeria

Uppstartsbolaget Layerlogic har utvecklat ett billigare sätt att tillverka sensorer i form av en transistorer med grafen i kanalen. Materialet kan skräddarsys för att detektera olika ämnen. Först ut är listeria, en bakterie som utgör ett stort problem i fiskindustrin.

I fiskindustrin görs en stor mängd lagstadgade och frivilliga tester av fisken, produktionsytor och maskiner i hela kedjan från hav till butik. Allt för att inte det ska ske några smittutbrott av listeria, som potentiellt är dödligt. Ändå sker det och varje år återkallas fisk som man upptäckt kan vara smittad.

– Det är ett problem att de måste sända till labb, där de får svar inom tre till elva dagar. Alternativt använder de sig av dagens snabbtester som tar mellan 24 och 48 timmar. Det innebär att fiskarna och producenterna måste sända ut sin fisk innan de får svar. Om testet visar positivt måste de återkalla produkten, säger André Persson, medgrundare till Layerlogic, i ett pressmeddelande.

Företagets testmetod ger svar inom några minuter och baseras på nanoteknik från Chalmers. Ett lager av grafen placeras mellan två elektroder vilket skapar en så kallad GFET, Graphene Field-Effect Transistor. Det är en typ av transistor där grafen används som den huvudsakliga kanalen för elektrontransport.

Samtidigt är grafen mycket känsligt för förändringar i miljön, vilket gör det till ett idealiskt material för sensorer som detekterar små förändringar i gaser eller biomolekyler.

Det som hittills stoppat en bredare användning är priset. Layerlogic har tagit fram en patenterad tillverkningsmetod som sänker kostnaden till en nivå som gör tekniken marknadsmässigt rimligt.

Just nu arbetar företaget med att sätta upp en pilotlina för uppskalning av produktionen. Samtidigt ansöker man om ett demonstratorprojekt, där man tillsammans med kunder och resterande delar av värdekedjan kommer att tillverka, testa och validera produkten.

– Vi kan anpassa sensorerna så att de kan hitta vilken bakterie eller molekyl som helst. Forskarna bakom tekniken sitter på så stor kunskap och att bara smalna av till listeria hade varit slöseri med kompetens och potential, säger André Persson.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)