JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gallrar skog med drönare: Tar in 120 miljoner

Uppstartsbolaget Airforestry, som utvecklar en batteridriven drönare för att gallra skog, har fyllt på kassan med 10,3 miljoner euro. Pengarna ska användas för att göra drönaren redo för kommersiella uppdrag.

Finessen med att använda drönare istället för en maskin på 15 ton som kör runt i skogen är att påverkan på marken eller omkringliggande träd bli minimal. Drönaren är uppkopplad via 5G-nätet men eftersom det ofta saknas mobilnät i skogen har företaget samarbetat med Tele2 kring en mobil basstation med en räckvidd på två till tre kilometer som ger en stabil uppkoppling med hög bandbredd och kort fördröjning.

Operatören kan därmed få en videoström som visar marken under den 6,2 meter breda drönaren och hur skördaren som hänger under den kvistar och kapar träden.

Själva skördaren väger runt 60 kilo och drönaren kan lyfta träd som väger upp till 200 kilo.

Företaget tar nu in 10,3 miljoner euro i en runda som leds av riskkapitalbolaget Northzone. Även Sveaskog, Kiko VC, Capital T, Walerud Ventures, SEB Greentech och Cloudbreak VC deltar.

Energimyndigheten skjuter dessutom till 20 miljoner kronor i bidrag.

Pengarna ska användas till att vidareutveckla systemet och göra pilotförsök med kunder.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)