JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lindar transformatorn med omsorg

Bengt Assow är en av konstnärerna på SM Power. Han gnetar och gnetar för att skapa en konstruktion som är mer kostandseffektiv än andra. Och en egen teknik har gett honom namnet "Mr Flyback".
- Ja, det var ett antal år sedan. Jag höll ett föredrag i USA om en ny teknik för switchad kraft. Jag fick inga frågor under föredraget, men efter bildades en kö av folk som ville komma till tals. De sa "You are a liar. It doesn't work", skrattar Bengt Assow.

Men konstruktionsidén fungerade och sedan dess går han under namnet "Mr Flyback" i inre kretsar. 1992 startade han SM Power tillsammans med Bo Palmen, som då jobbade på ICL som inköpsansvarig för bland annat kraftprodukter.

Grundkonceptet för SM Power är att göra kostnadseffektiv kundanpassad kraft. Visserligen kan det gå att få samma verkningsgrad med en standard kraftmodul, med en modullösning blir ofta dyrare eller så kanske den inte ens passar in i konstruktionen.

- Många vill lösa problem genom att addera komponenter. Vi försöker ta bort istället. Vi gör egna controllers av diskreta transistorer eller väldigt enkla IC-kretsar för att få högsta flexibilitet. Med en färdig controller är man låst till ett enda sätt, säger Bengt Assow.

Någon riktig hemlighet i jobbet vill han inte kännas vid. Istället handlar det om åratal av erfarenhet och så förstås att gneta och gneta och genta innan det blir bra. Resultatet är ofta en mycket slimmad konstruktion med upp till 40 procent färre komponenter än konkurrerande alternativ.

- Genom att balansera transformatorn löser vi oftast också EMC direkt i omvandlare så att vi kan konstruera utan filter, säger Bengt Assow.

Transformatorn är en mycket central del i SM Powers konstruktioner. Vill man nå hög verkningsgrad fungerar det inte att bränna en massa onyttig energi. Därför måste en ny transformator skräddarsys för varje tillämpning.

- Vi jobbar med att använda energin i transformatorn på ett effektivt sätt. Man vill inte ha energin i läckinduktanser. Istället tar vi hand om den och matar den tillbaka in i transformatorn, förklarar Bengt Assow.

För att nå dit är det extremt viktigt att ha kontroll på hur transformatorn lindas. Lindningsförfarande och luftgapsstorlek beror på en mängd parametrar, som önskad effekt samt in- och utspänning.

Transformatorerna som företaget konstruerar tillverkas i Kina.


Se även:
SM Power växer med kraft

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)