JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Spetsteknkik ger hörsel genom skallbenet

http://www.etn.se/images/stories/-2014/5/coch1.jpgSpetsteknik ger hörsel genom skallbenet

Miniatyrisering, strömsnålhet, avancerad signalbehandling – om en processor på 20 gram ska få ett huvud på fem kg att vibrera så det uppstår ljuv ljudkvalitet i skallbenet krävs fintrimning av alla parametrar. Möt Cochlear Bone Anchored Solutions som omsätter 415 miljoner på att ge folk hörsel.
Göteborgsföretaget Cochlear Bone Anchored Solutions är i en tacksam bransch – patienter kan gråta av lycka.

– Det är svårt att kvantifiera en hörselupplevelse från att vara döv till hörande i tekniska termer – det är naturligtvis en enorm skillnad, säger Mats Dotevall som ansvarar för produktutveckling av benförankrade hörselimplantat inom Cochlear-koncernen.

http://www.etn.se/images/stories/-2014/5/coch.jpgCochlear Bone Anchored Solutions har sitt säte i Mölnlycke utanför Göteborg.

Verksamheten började på Entific 1999 – en avknoppning från Nobel Biocare som förvaltar den svenska 50-talsupptäckten att titan fäster vid ben.

Australienska Cochlear köpte Entific år 2005. Utvecklingen har stannat i Sverige och vuxit till 214 personer varav 85 ingenjörer.

Företaget omsatte 415 miljoner 2012/2013.
Tekniken är att leda ljud via skallbenet – en genväg för dem som saknar en fungerande kanal till innerörat. Tekniken används också för att ge ett extra öra till den som bara har ett fungerande.

Skallbenet vibreras av ett titanimplantat bakom örat. I innerörat skapas ljudet på naturligt sätt. Ingreppet är enkelt.

http://www.etn.se/images/stories/-2014/5/mats.jpg– Brukarna av våra produkter upplever i princip samma frekvensomfång – upp till cirka 7 kHz – som de flesta normalhörande som uppnått en viss ålder.

Den tekniska utmaningen är att få igenom så mycket möjligt av vibrationerna.

– En ljudprocessor på cirka 20 gram skall få ett huvud på 4–5 kg att vibrera.

Produkten ska ha en batteri­livslängd på en vecka med ett 1,3 V zink-luft-batteri. Signalbehandlingsasicen drar ett tungt lass. Den gör avancerad brusreducering, motverkar rundgång, anpassar till ljudmiljöer, hanterar riktningsverkan, komprimerar signalen, med mera.

Senare produkter pressar dessutom in rf-kommunikation på 2,4 GHz för att koppla sig till mobiltelefoner, fjärrkontroller och fjärrmikrofoner. Batteritiden ska fortfarande vara en hel dag när radion används.

– Vi vill påstå att vi har utvecklat den bästa tekniken inom alla dessa kritiska områden i jämförelse med våra konkurrenter.

Ett magnetfäste under huden – Baha Attract – lanserades i december och används hittills av cirka 800 patienter världen över. Fästet gör hanteringen enklare och minskar infektionsrisken.

– Man behöver ingen en permanent hudgenomföring.

Nackdelen är att främst höga frekvenser dämpas av hud och mjukvävnad mellan magneterna.

– Vi kan inte lösa detta fullt ut, direkt benledning kommer alltid att överföra signalen bättre, men vi har arbetat mycket hårt på att optimera överföringen.

Dels har man optimerat konstruktionen av magneterna. Dels har man modifierat den vibrationssignal som ljudprocessorn skapar så att den helt eller delvis kompenserar för dämpningen. 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)