JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Lagom till pandemin, som lamslog världen i april 2020, gick elektronikproduktions- och maskritarbolaget Mycronic från två affärsområden till fyra divisioner. Motivet var att öka både tillväxt och lönsamhet. Elektroniktidningen tog pulsen på företagets vd Anders Lindqvist under årets Productronicamässa i München.

– Vi gjorde det för att maximera potentialen i varje ben, att få bästa fokus på marknaden.

I praktiken var det verksamheten inom elektroniktillverkning som delades upp i tre divisioner High Flex, High Volume och Global Technologies medan laserritarna förblev en egen division.

På Productronicamässan låg fokus i företagets monter på High Flex, den typ av tillverkning som dominerar i Europa med korta serier och därmed mycket omställning av produktionslinorna.

I den divisionen finns allt från lagringstorn, via jettryckare och ytmonteringsmaskiner till optisk avsyning.

När det kommer till volymproduktion tog den delen av företaget fart i och med köpet av kinesiska Axxon år 2016. Det tillförde produkter för dispensering plus ett rejält brofäste på den kinesiska marknaden. I höst har det kompletterats med screentryckare och maskiner för montering av udda komponenter.

– Vi hittade ett lokalt bolag som hade en hög nivå. Nu får vi in de produkterna i säljnätverket, säger Anders Lindqvist.

Det handlar om Shenzhen Huan Cheng Xin Precision Manufacture som framförallt gör screentryckare för högvolymsproduktion. Om det blir nya modeller anpassade för divisionen High Flex marknad i Europa och USA är ännu oklart men ska man dra en parallell med förvärvet av Axxon är det rimligt att det sker. Idag finns en dispenseringsmaskin avsedd för just flexibel produktion i korta serier.

Den tredje divisionen är Global Technologies som är lite av en särling i och med att den inte riktar sig till en specifik marknad utan sätter tillämpningen i fokus. Divisionen hade länge två produkter, en amerikansk maskin från dotterbolaget MRSI för bondning av chip – en så kallad die bonder – och maskiner för tillverkning av avancerade kameramoduler till fordon.

– Die bondern gör superprecisionsmontering ner till en och en halv mikrometer, det är produkter för fiber- och datakommunikation som går väldigt bra. Kameramoduler blev för smalt, det var en applikation i en industri.

När Mycronic hösten 2016 köpte amerikanska Automation Engineering var prognosen att det skulle sitta tiotals avancerade kameror i varje bil vars videoströmmar skulle användas av självkörningssystemen. Så har det inte blivit, idag finns det en eller två kameror av den här typen i dyrare bilar.

– Då måste man hitta andra applikationer, det nådde inte vi. ASM har liknande kundsegment så vi såg att verksamheten skulle passa mycket bättre hos dem än hos oss. Det kändes moget att ta beslut att sälja något.

Affären är inte helt klar men Singaporebaserade ASM Pacific Technology som köper Automation Engineering utvecklar ­maskiner för montering av halvledarkomponenter, ett område som ligger närmare tillverkning av kameramoduler än ren elektronikproduktion.

I Global Technologies ingår även Atg Luther & Maelzer som Mycronic köpte i våras för 1,1 miljarder kronor. Företaget utvecklar både nålbäddstestare och testare av typen flying probe.

– Det är ett riktigt bra bolag, marknadsledare inom en nisch. Det har också en stark eftermarknad och behöver inte fixas till.

Namnet kommer att finnas kvar och verksamheten kommer att drivas vidare utan några stora förändringar. Däremot kommer det att bli samarbeten för att dra nytta av varandras tekniska kunnande.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

Som jämförelse kan man titta på det franska avsyningsbolaget Vi Technology som Mycronic köpte hösten 2017 och ­numera är helt integrerat. Det står Mycronic på maskinerna och mjukvaran är integrerad.

– Idén är att fortsätta så, se vad som kan passa in. Vi har lärt oss att det är bättre att köpa bra företag som presterar bra från början, säger vd Anders Lindqvist.

Fyra divisioner

Assembly Solutions High Flex
Maskiner för flexibel produktion i framför allt Europa och USA. Inkluderar bland annat lagringstornen, jetdispenseringen, ytmonteringsmaskinerna och den optiska inspektionen.

 Assembly Solutions High Volume
Högvolymmarknader i Asien, framförallt tillverkning av konsumentelektronik. Inkluderar verksamheten inom dispensering, screentryckning och montering av udda komponenter.

Assembly Solutions Global Technologies
Avancerade tillverkningslösningar som inte passar in i de andra områdena men som har bra tillväxt och lönsamhet.

Pattern Generators
Laserritare för tillverkning av masker till bildskärmar plus laserritare för masker till de övre lagren vid halvledarproduktion.

 

MER LÄSNING: