JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snart går det att 3D-trycka elektronik

Snart går det att 3D-trycka elektronik

Amerikanska Voxel8 tar upp beställningar på något som företaget beskriver som ­världens första 3D-skrivare som kan tillverka elektronik. Man börjar försiktigt med ledande bläck, men siktar mycket högre än så.
Stoppa in en autocadritning i maskinen och få ut ett objekt som blandar klassiska 3D-material med strängar av ledande bläck. Så fungerar Voxel8:s maskin.

Vill du stoppa in elektroniska komponenter i objektet görs detta dock idag manuellt – printern skjuter ut arbetsstycket och tar en paus medan du pillar komponenten på plats med pincett.

Voxel8 ska leverera sina första maskiner i mars, är det senaste budet.

Grundaren är en professor och materialforskare på Harvarduniversitetet. Nyckeltekniken är nya material som hennes forskargupp tagit fram och fortsätter att ta fram.

Det ledande bläcket har en tandkrämsliknande konsistens, skrivs ut i rumstemperatur och torkar därefter på några minuter. Volymresistansen är 500 nΩ-meter vilket placerar det mellan bly och kvicksilver. Det ska fästa bra vid andra 3D-byggmaterial.

Företaget demonstrerar en ljusreflex med inbyggda lysdioder där komponenter läggs i flera skikt som lager för lager bakas in i reflexen. Kroppen till en minikopter är ett annat demonstrationsobjektet – propellrarna och motorn är inte 3D-tillverkade.

Ett av Voxel8:s glansnummer ska enligt planerna bli skräddarsydda hörapparater. Sådana finns redan, men enligt Voxel8 ska möjligheten att integrera ledare direkt i utskriften göra apparaterna mycket billigare och snabbare att tillverka.

Planen är att i framtiden introducera nya material som ska göra det möjligt att skriva ut motstånd, dielektrika, sträckbar elektronik, sensorer och till och med litiumjonbatterier. 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)