Den snabba tillväxten för komponentdistributörerna kom av sig rejält under 1996. De trettio största företagen på Elektroniktidningens topplista tappade 6 procent i omsättning, eller 358 miljoner kronor.
Bara åtta företag växte, två var oförändrade medan de övriga 20 minskade i storlek.
Det finns flera orsaker bakom nedgången. Priset på bland annat dynamiska minnen, DRAM, rasade och när dessutom vissa av Ericssons enheter förändrade sin inköpsstrategi så påverkades många svenska distributörer hårt.
Men riktigt så illa som i Finland var det inte. Där minskade totala marknaden med två miljarder från 1995 till 1996.
- I Sverige backade marknaden med 1,5 procent, säger Lennart Uhlmann på IM- föreningen.
Han uppskattar totalmarknaden till mellan 14 och 18 miljarder kronor, allt beroende på vilka komponenter som räknas in. Av det står Ericssons konsumtion för mellan 10 och 11 miljarder.
Konsulten Lars Skantz som också följer den svenska komponentmarknaden har en något lägre siffra. Han uppskattar totalmarknaden till 13,251 miljarder kronor för 1996.
- Det är lika mycket som 1995. De aktiva komponenterna står för 9,175 miljarder, de passiva för 1,520 miljarder och elektromekaniken inklusive anslutningsdon för 2,556 miljarder kronor, hävdar Lars Skantz.
Viss dubbelräkningI siffrorna finns emellertid en viss dubbelräkning eftersom distributörerna köper av varandra. Lars Skantz har uppskattat den delen till 691 miljoner för 1996.
Det dryga hundratal distributörer som finns i Sverige omsätter cirka sex miljarder kronor enligt IM-föreningens statistik. Lars Skantz uppskattning är betydligt lägre, cirka 24,5 procent av totalen eller 3,246 miljarder kronor.
- Av det som distribueras är 24 procent aktiva komponenter, 39,6 procent passiva komponenter och 28 procent elektromekaniska komponenter, säger Lars Skantz.
Av Elektroniktidningens sammanställning framgår att de stora bara blir större. De fem största har ökat från 54 till 59 procent av totalsiffran.
Idag finns i stort sett alla av de internationella bjässarna representerade i Sverige. De kan dra fördel av stora inköpskvantiteter, gemensamt lager för flera länder och andra stordriftsfördelar. De små distributörerna däremot är oftast inriktade på ett smalt område och bara verksamma i Sverige.
Förutom de raketartade delarna av Ericsson är de lokala datorbyggarna en av de snabbast växande marknaderna. Lennart Uhlmann bedömer att det såldes PC- processorer och minnesmoduler för åtminstone 500 till 600 miljoner i fjol. För i år lär siffran säkert bli högre.