JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. På verifieringsfronten mycket nytt

Verktygsleverantörerna Mentor Graphics, Quickturn och Cadenceägda Alta lanserar nya hjälpmedel för verifiering. Målet är att erbjuda vassare alternativ för verifiering av stora konstruktioner, något som idag ofta tar längre tid än själva konstruktionsarbetet.

Verifiering av vassa konstruktioner formligen slukar dyrbar projekttid. Och värre blir det i takt med att kretsarna växer och ledtiderna krymper. Verktygsleverantörerna lägger därför mycket krut på just verifiering och runt nyår lanserades ett antal nya alster från Mentor, Quickturn och Cadenceägda Alta.

Några av nykomlingarna utlovar tidig systemverifiering, ett område som hittills varit eftersatt. Men det är just tidigt i konstruktionsarbetet de stora vinsterna kan göras.

- 80 procent av asicens pris och prestanda bestäms under de 20 första procenten av systemutvecklingen, säger Jan Johansson, asicguru på Ericsson Radio i Kista.

Han har länge efterlyst verktyg som gör det möjligt att utvärdera olika alternativ redan på systemnivå. Hittills har han inte varit så imponerad av vad verktygsleverantörerna har att erbjuda.

- Mycket är ännu i sin linda, säger han.

- Men visst blir det bättre för varje ny version.

Nåväl. En hop nya alternativ har alltså sett dagens ljus. Gemensamt för de tre konkurrenternas nytillskott är att de inte tar hänsyn till timing - ett annat allt knivigare problem inom verifiering.

Mentor Graphics presenterade strax före jul en treklöver av hjälpmedel för systemverifiering: ett transaktionsbaserat hjälpmedel, en cykelbaserad variant plus nyheter på emulatorsidan.

Det transaktionsbaserade alternativet OXD - Opnet Express Developer - länkar samman Mentors simulator QuickHDL med högnivåverktyget Opnet Modeler från Mil 3, ett verktyg som gör det möjligt att modellera, simulera och analysera kommunikationsnätverk. Konstruktören kan då samsimulera sin VHDL- eller Verilogkod med systembeskrivningen i Opnet, vilket alltså gör det lättare att testa olika lösningar på ett tidigt stadium. En annan stor fördel är att konstruktören slipper skapa en testbänk, Opnet Modeler både generar stimuli och hanterar resultatet.



Cykelbaserat utan simulator


Det cykelbaserade alternativet är också intressant - Mentor erbjuder cykelbaserad grindnivåsimulering utan cykelbaserad simulator. Nykomlingen, QuickHDL-XLC, läser istället en existerande nätlista i Verilog eller VHDL och skalar bort timinginformationen. Resultatet blir en så kallad cykeloptimerad modell som sedan simuleras med Mentors traditionella simulator QuickHDL. Metoden sägs ge upp till 50 gånger snabbare simuleringar utan att konstruktören behöver anpassa vare sig konstruktion eller testbänk. En annan finess är priset - runt 140 000 kronor - som är lågt jämfört med konkurrerande alternativ.

Den tredje delen i Mentors lansering gäller maskinvaruemulatorn Simexpress. Verktyget, som nu släpps i version 1.5, har fått kopplingar till såväl QuickHDL som till Mentors Seamless, ett verktyg för samverifiering mellan maskin- och programvara.



Snabbare kompilering


Även konkurrenten Quickturn, jätten på emulatormarknaden, kommer snart med nya produkter. Företaget vill inte röja några detaljer före den 29 januari, men man avslöjar ändå att det rör sig om en processorbaserad emulator, som verkar ha vissa likheter med Synopsys emulator Arkos. Men Quickturn själva hävdar att nykomlingen är snabbare, både vad gäller kompilering och emulering, och dessutom billigare.

Företaget kommer även presentera en koppling mellan de egna emulatorerna och marknadens simulatorer för VHDL- och C-kod. Konstruktören kan då köra sin testbänk i simulator medan själva konstruktionen laddas ner i emulatorn. Samma fördel har naturligtvis Mentors nya koppling mellan emulator Simexpress och QuickHDL.

Altas nyhet, slutligen, är en verifieringsmiljö skräddarsydd för ATM- konstruktörer. Den har döpts till Bones ATM VE, där VE står för Verification Environment, och bygger på Altas systemverktyg Bones. Nykomlingen innehåller runt 400 färdiga ATM-byggblock och erbjuder protokollmodellering plus analys av konstruktionens prestanda. Tanken är att man tidigt skall kunna utforska olika arkitekturer på ett smidigt sätt.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)