JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kreativitet, idéer och trygghet är ledord för Bobby Forshell på snabbväxande Mi

Kreativitet. Lateralt tänkande. Teambuilding och Scenarioplanering. Det låter inte som elektronikbegrepp, men är några av de principer och ledord som råder på elektroniktillverkaren Mici i Järfälla.


- Att vara kreativ är det billigaste sättet att ta vara på folk och maskiner, säger Bobby Forshell, vd på Mici Elektronik i Järfälla utanför Stockholm.

Mici är ett av de snabbast växande elektronikföretagen i Sverige, enligt en undersökning publicerad i Svenska Dagbladet. Förra året växte man 51 procent, och den takten har man hållit i fem år.

- Och vi tänker fortsätta växa, säger Bobby Forshell.

Mici är en sammandragning av "militär" och "civil", och uttalas därför "misi". De produkter man sysslar med ligger just i detta gränsland. Bland annat har man byggt prototyperna till Håkan Lans flygövervakningssystem och en radarstyrningsenhet till marinen. Rös-skyddade persondatorer är en annan produkt.

- Vi är faktiskt Sveriges enda riktiga pc-tillverkare, som bygger datorer från komponenter i stället för kort.

Idag är även service av mobiltelefoner en stor verksamhet. Man har ett nära samarbete med Nokia, med ansvar för teknisk service på Nokias produkter i Skandinavien.

Företaget står på tre ben: legotillverkning, utveckling och eftermarknadsbearbetning. Fast utveckling heter I&P på Mici, Idé och Produktutveckling.

- Idéer är viktiga. Vi försöker skapa en miljö där även en halv idé kan komma fram, säger han.

Idéer uppstår ur kreativitet, något som för de flesta människor är ett abstrakt, svårstyrt begrepp. Kreativ är man helt enkelt då och då, och andra gånger är man det inte.

Bobby Forshell har en annan syn på begreppet. För honom är kreativitet något synnerligen konkret, ett sätt att tänka som det finns formella metoder för.

- Kreativitet påminner mycket om humor. Det är den oväntade upplösningen som är målet, säger han.



Utbildning i kreativitet


De formella metoderna han pratar om är utvecklade av en herre vid namn Edward de Bono, något av en guru inom området. Bobby Forshell är nog en av hans främsta tillskyndare här i landet, han har till och med startat ett företag - M3B - som enbart sysslar med utbildning i de Bonos tankar.

- Jag läste en bok han skrivit i början på 1990-talet och tänkte att jag kunde använda lite av idéerna på Mici. Så gick jag en av de Bonos instruktörsutbildningar 1994 och översatte en av hans böcker mest som hobby, berättar han.

- Samtidigt bjöd vi in kunder till våra egna utbildningar i formella metoder för kreativitet. Varje kund fick också ta med sig varsin person. Vi hade roligt själva och ville dela med oss.

För en oinvigd kan de Bonos tankar låta lite missionerande, med drag av frälsning. Men Bobby Forshell radar upp exempel på att de har börjat anammas inom företagsledningar, offentliga organisationer och inte minst i skolväsenden runt om i världen.

Bobby Forshell håller dock på att tona ned engagemanget i M3B för att i stället satsa allt på Mici.

- Det är roligare att tillämpa tankarna i verkligheten än att undervisa om dem, säger han och börjar beskriva hur det går till.

- Vi försöker få en annan syn på ordet utveckling. Själva yrket, det kan folk. Och ingen blir bättre på att löda för att gå samma lödkurs två gånger. Däremot blir man en bättre yrkesmänniska om man är "bra på sig själv". Man måste kunna erkänna fel, våga fråga kunden vad denne har tänkt sig.

- Många som kommer hit har en inlärd hjälplöshet. Vi måste bryta upp det, men det tar tid.



Individuell utveckling


Varje medarbetare, från verkstadsgolvet till styrelsen - har ett individuellt utvecklingsprogram, och Bobby Forshell tillbringar så gott som dagligen en eller ett par timmar med medarbetarsamtal.

- Målet är att alla som jobbar här ska vara trygga i detta - det är väl det som skiljer oss från andra i branschen, säger han.

Han talar inte mycket om konkurrenterna.

- Det finns ju viktigare saker att koncentrera sig på än konkurrenterna. Kunderna, till exempel.

Ett av målen för året är att ha 100 procent nöjda kunder.

- Om man bara tittar på hur konkurrenterna gör så låter man dem bestämma spelplanen. I stället måste man höja blicken - de Bono kallar det "sur-petition" i motsats till "competition".

Att tankarna fungerar finns det gott om indicier på.

- Vi var 17 småföretag som drog igång den här hantverksbyn år 1980. Idag finns tolv kvar, och tio är lika stora som då.

Idag har Mici 95 anställda. Innan årets slut ska man vara 108. Och hittills har ingen sagt upp sig från Mici. Någonsin.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)