Celsius varnar för stora neddragningar om inga förändringar sker när det gäller beställningar av försvarsmateriel.
Bofors i Karlskoga tror fortfarande att Bamse-projektet kommer att genomföras, men oron är stor att osäkerheten leder till ingenjörsflykt. Bristen på besked från ÖB när det gäller luftvärnsystemet Bamse skapar onödig oro som på sikt kan leda till teknikerflykt inom försvarsområdet, menar Celsius- koncernens informationschef Kjell Göthe.
- Vi märker av en viss konstruktörsflykt redan nu, men ju längre besluten drar ut på tiden desto allvarligare blir det, säger Kjell Göthe.
Senast den 30 april vill Celsius ha besked angående de utlovade försvarsbesluten annars tvingas Celsius att varsla.
Celsiusföretaget Bofors som utvecklar det uppskjutna luftförsvarssystemet Bamse, är direkt berörda av utgången. Företaget har 600 anställda varav ungefär 200 arbetar med elektronikutveckling
Tror ändå på bamseJan Börjesson, marknadschef på Bofors Missiles i Karlskoga tror trots allt att det finns möjligheter att klara situationen eftersom han menar att det idag inte finns något annat luftvärnssystem som kan mäta sig med Bamse.
- På kort sikt klarar vi verksamheten men om vi skulle förlora Bamse-projektet kan det leda till att kvalificerade medarbetare slutar, och det skulle leda till stor skada för Bofors, säger Jan Börjesson.
SIF-klubbens ordförande på Bofors i Karlskoga, Svenerik Werner delar Jan Börjessons förhållandevis optimistiska syn att Bamse-projektet ändå kommer att räddas.
- Det är svårt att säga vad osäkerheten idag kan leda till men jag har inte märkt av att någon av våra medlemmar vill sluta.
Tomas Koskijew som är systemansvarig på utvecklingssidan av luftvärnsrobotar på Bofors, tillika klubbordförande för CF, tror inte att elektronikkonstruktörer på Bofors lämnar företaget i första taget.
- Visst kan dagens situation leda till att våra civilingenjörer börjar se om sitt hus.
Han tror dock inte att det kommer att ske eftersom han menar att de som jobbar med elektronikutveckling är nöjda med sina arbetsuppgifter och med Bofors som arbetsgivare.
- Det värsta som kan hända är om mycket erfarna ingenjörer slutar. Våra produktcykler sträcker sig över decennier och den kompetensen går aldrig att ersätta i ett nära perspektiv, anser Tomas Koskijew.
Thomas Hedlund