JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sordins asic sparar pengar och effekt

För ett och ett halvt år sedan hade Dalaföretaget Sordin ingen som helst erfarenhet av asicar - elektroniken till företagets hörselskydd byggdes av diskreta komponenter. Nu släpper företaget snart en asic till tillverkning.


Sordins konstruktörer har lärt sig mycket om asickonstruktion, och snart hade de förhoppningsvis en fungerande krets som gör hörselskydden både billigare och effektsnålare. Men vägen dit har varit slingrigare än vad projektledaren Jan Forsgren hade trott.

- Vi siktade för högt i början. När vi upptäckte hur många möjligheter en asic erbjöd, så försökte vi först klämma in alltför många funktioner. Kretsen blev onödigt komplicerad.

Men vid ett prototypbygge upptäckte de misstaget och ändrade specifikationen. Nu är projektet därför några månader försenat, men Sordinkonstruktörerna är på väg mot en krets de verkligen tror på.

Att de valde att göra en asic beror delvis på att Sordin fick stöd av EU:s Fuseprojekt. Tanken var från början att Sordins runt tre konstruktörer skulle stå för den digitala delen av konstruktionen. De analoga bitarna skulle konstrueras av konsultföretaget Elektronikhuset i Säffle, som även gav utbildning på de verktyg som användes - ett hjälpmedel för konstruktionsinmatning från Synario och den analog-digitala simulatorn Smash från franska Dolphin Integration.

De byggblock som möjliggjorde den lyckosamma prototypen kom också från Elektronikhuset, företaget hade sedan tidigare färdiga komponenter, exempelvis dämpsatser och mikrofonförstärkare, som tillverkats av samma kiselleverantör som Sordin anlitar - schweiziska EM Microelectronic-Marin SA. Prototypbygget och testandet slukade en stor del av projekttiden - ungefär sex månader.

- Men det var väl investerad tid, det var då vi insåg att vi måste ändra specifikationen. Vi bytte ut drivsteget, tog bort vissa funktioner och ändrade regleralgoritmen, säger Jan Forsgren.



Prototypen blev produkt


Prototypen släpptes faktiskt som produkt också, en produkt som vad pris och effekt anbelangar ligger någonstans mittemellan de ursprungliga hörselskydden och den kommande asicbaserade varianten.

Och när asicen förenklades, så blev även de externa kretsarna mindre komplicerade.

- Vi kunde välja en enklare mikroprocessor, och programvaran blev mycket mindre.

Därmed blev hörselskydden ännu billigare och effektsnålare än vad man ursprungligen hoppats på. Den kvarvarande digitala delen i asicen blev dock så liten att Elektronikhuset fick göra även den. Men Jan Forsgren poängterar att Sordin ändå lärt sig mycket under resans gång.

Nu kvarstår att konstruera kretskort samt testsekvenser för att karakterisera asicen. Nästa år hoppas Jan Sordin att de nya hörselskydden ska nå kunderna.

- Jag tror på stora volymer och företaget har nyligen utökat personalstyrkan delvis tack vare den nya satsningen.

Med dessa nyvunna erfarenheter: Vad skulle du göra annorlunda i ett nytt asicprojekt?

- Jag skulle se till att tidigt ha en fastlåst specifikation, åtminstone om det inte gick att bygga prototyper, säger Jan Forsgren.

CvS



Dämpar bara impulsljud


Sordins förstärkarbaserade elektroniska hörselskydd dämpar endast ljud som överskrider en viss styrka. Ljud i samtalsnivå dämpas däremot inte alls. Kunderna är personer som utsätts för plötsliga starka ljud men som däremellan vill kunna prata med kollegor - typexemplet är jägare och skyttar. Även inom industrin och militären finns en stor potentiell marknad.

CvS

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)