När de tre första åren av det Europeiska forskningsprogrammet Medea, Micro-Electronics Development for European Applications, summerades i Paris var det idel glada miner. Den europeiska halvledarindustrin har flyttat fram sina positioner.Elektroniktidningen, Paris
- Med Jessi slöts gapet till de amerikanska och japanska konkurrenterna och med Medea har vi ytterligare stärkt konkurrenskraften hos den europeiska halvledarindustrin. Det säger en nöjd Jürgen Knorr som är ordförande i Medea.
Jessi, Joint European Submicron Silicon Initiative, som drogs igång i början av 80-talet var precis som Medea ett paneuropeiskt forskningsprogram initierat av industrin och stöttat av EU och de lokala myndigheterna.
- 1993 låg Infineon, ST Microelectronics och Philips utanför halvledartillverkarnas tio-i-topplista. Sedan i fjol är alla med.
Arbetet i Medea är uppdelat i fyra tillämpningsområden: kommunikation, multimedia, fordonselektronik och bastekniker för kommunikation och multimedia. Till det kan adderas projekt inom halvledarteknik och konstruktionsverktyg.
Vad har man då åstadkommit rent konkret?
- Vi har tagit steget till 0,18 μm för digitala CMOS-processer och till 0,25 μm och 0,18 μm för analoga tillämpningar, rf-tillämpningar och inbygga minnen, säger Jürgen Knorr.
På tillämpningssidan framhålls Alcatels framgångar på DSL-marknaden, Digital Subscriber Line. Företaget kommer att ha levererat 1,3 miljoner DSL-linjer före årets slut. Alcatel är störst på ADSL-system i USA med 51 procent av marknaden och företaget är nummer ett bland leverantörerna när det gäller bredbandsaccess, enligt en studie av marknadsanalysföretaget RHK.
Ett annat lyckat samarbete är mellan tyska Carl Zeiss och holländska ASML. De båda företagen har utvecklat litografiutrustning för 300 mm-skivor inom Medeas ram men samarbetet började redan under Jessi.
- Vi ha förstärkt vår marknadsposition ordentligt och under förra året var vi lika stora som Nikon på de mest avancerade liotografisystem för kort UV-ljus, säger Klaus-P Koch från Carl Zeiss.
Sett till hela marknaden är Nikon fortfarande störst med 41 procent mot ASML och Carl Zeiss gemensamma andel på 28 procent.
- Men gapet krymper snabbt, till-lägger han.
Norden svaltIntresset för Medea från svensk, och för övrigt även finsk sida, har varit mycket klent. Ericsson deltar bara i ett projekt och Nokia i två.
Det är ett projekt för att ta fram en enkretsradio i BiCMOS som lockat Ericsson. I arbetet deltar även KTH och målet är att integrera både rf-delen och blandsignalkretsarna för basbandet på samma kiselbricka. Kretsen ska klara upp till 2 GHz och är i första hand avsedd för mobiltelefoner. Det är fortfarande ett år kvar på Medeaprogrammet men planerna för en fortsättning har redan tagit fart.
- Jag hoppas kunna presentera ett post-Medeaprogram i mars eller allra senast i juni nästa år. Fokus blir på system även om jag inte vill ta ordet system-på- kisel i min mun, säger Jürgen Knorr.
Per Henricsson