Målen är högt satta för den svenska satsningen på systemkretsar som nu ligger i startgroparna. Initiativet har stora likheter med det skotska Albaprojektet som har gjort framsteg de första två åren men som har haft svårt att rekrytera.- 20 procent av världens radiokretsar för mobila tillämpningar ska konstrueras i Sverige, och vi ska ha en kapacitet som motsvarar mer än 10 procent av världsmarknaden för utlagd konstruktion av systemkretsar.
Det säger Rolf Rising som på uppdrag av statliga ISA - Invest in Sweden Agency - har ansvarat för att ta fram förslag om en nationell satsning på konstruktion av systemkretsar, ett förslag som regeringen gav klartecken till tidigare i höstas.
För att målen ska bli verklighet bedömer ISA att klustret som ska bildas måste knyta till sig 1 500 specialister inom systemkonstruktion de närmaste fem åren. Ingen lätt uppgift med tanke på att det råder brist på sådana konstruktörer över hela världen.
Inte desto mindre är det angeläget eftersom systemkretsar, alltså hela system integrerade på ett enda chips, spås utgöra en allt större del av halvledarmarknaden. Dessutom kommer mer än hälften av systemkretskonstruktionerna att läggas ut och värdet av detta arbete beräknas uppgå till drygt 21 miljarder kronor år 2004. Det visar en marknadsstudie som brittiska BPA Group låtit genomföra, på uppdrag av ISA. Det rör sig alltså om stora pengar för det land som lyckas bygga upp den kompetens och den infrastruktur som krävs för att serva den uppväxande marknaden.
ISAs bedömning är att det finns utrymme för ett tiotal internationella kluster i världen. Och förutom det konstruktionscenter som är under uppbyggnad i Sverige har ytterligare tre center startats de senaste åren: Yamacraw Design Center i Georgia, Pittsburgh Digital Greenhouse i Pennsylvania och det skotska Albaprojektet i Livingston utanför Edinburgh.
Alba har stora likheter med den svenska satsningen. Den största svårigheten för Alba tycks ha varit att rekrytera tillräckligt många konstruktörer, men Hazel Sinclair, en av cheferna inom Albaprojektet, menar ändå att man hittills har uppfyllt många av målen.
- Vi har bildat världens första civilingenjörsutbildning inriktad på systemkretsar, industrialliansen VCX har etablerats här och vi har lagt grunden till ett globalt kluster, säger hon.
Liksom Albaprojektet inkluderar det svenska initiativet utbildning och forskning inom systemkretsar. I Sverige ska utbildningen ske på de tekniska högskolorna i Lund, Linköping och Stockholm. Målet är att de om fem år ska utexaminera sammanlagt 180 civilingenjörer årligen med inriktning på systemkretsar. Man ska även stärka forskningen på högskolornas fakulteter.
Skottarna har hunnit komma igång med sin civilingenjörsutbildning och erbjuder även vidareutbildning på deltid på Albainstitutet ISLI - Institute for System Level Integration. Totalt finns drygt 50 studenter plus sex personer som påbörjat det nya doktorandprogrammet. Man hoppas dock kunna öka studentantalet, och från och med nästa år kommer man även att erbjuda studier på distans.
Handeln en stötestenEn annan viktig punkt för Alba såväl som för det svenska projektet är att utveckla juridiska och affärsmässiga metoder för att handla med de IP-kärnor (Intellectual Property) som systemkretsarna byggs upp med. Att ha lagar som garanterar det så kallade immaterialrättsliga skyddet vid IP-handel anses vara en nyckelfaktor för att internationella företag ska lockas att etablera sig i ett visst land.
Alba har därför startat VCX - Virtual Component Exchange - en icke vinstdrivande internationell industriorganisation som hittills har 21 medlemmar som försöker lösa svårigheterna med IP-handel. VCX har nyligen börjat utveckla en säker Internetplattform för IP-handel, och i bästa fall kan handeln dra igång redan nästa år.
I Sverige planeras ett nätverk, med bland annat Stockholms Universitet, som ska hjälpa till att ta fram juridiska lösningar. Man planerar även att vidareutbilda domstolar och jurister på området, och Stockholms tingsrätt kan komma att bli en specialdomstol för de tvister som kan uppstå.
Kluster är a och oMen den kanske viktigaste beståndsdelen för de båda centren är att skapa kluster med ett antal internationella företag plus nystartade avknoppningar.
- Det är högst väsentligt att man lyckas attrahera ett antal utländska investerare. Det krävs en kritisk massa för att klustret ska kunna leva vidare av egen kraft och för att få den ekonomiska tillväxt vi önskar, säger Rolf Rising.
Det är för tidigt att sia om huruvida den svenska satsningen förmår locka till sig ett antal företag. ISA, som nu ansvarar för marknadsföringen av klustret, väntas komma igång med det arbetet först efter nyår. Men redan nu har man diskussioner med ett medelstort amerikanskt företag, och enligt Rising finns det ytterligare intressenter.
Albas kluster hade redan vid starten verktygsleverantören Cadence i ryggen. Företaget valde att placera sitt största konstruktionscentrum i Livingston och utlovade att drygt 1 800 konstruktörer skulle vara sysselsatta där år 2004. Det har dock gått lite si och så på den punkten.
Under hösten har envisa rykten gjort gällande att företaget inte lyckats rekrytera så många som planerat.
Framför allt lär det ha varit svårt att hitta erfarna konstruktörer. Cadence vill i nuläget inte kommentera uppgifterna, men enligt vad Elektroniktidningen erfar har företaget cirka 220 personer på plats.
Men Cadence är inte det enda företaget som lockats till Alba. MicroLinear har tio personer som utvecklar transceivrar (sändtagare) på centret, och nyligen presenterade Seiko Epson planer på att flytta in. Om ett år ska de ha 15 konstruktörer på plats. Ytterligare två företag, Atmel och Level One, har etablerat sig i Skottland om än inte i Livingston.
- De kom till Skottland tack vare Alba, men valde att ha sina kontor i andra städer av andra skäl, säger Hazel Sinclair.
Charlotta von Schultz
www.gcatt.gatech.edu/yamacraw
www.digitalgreenhouse.com
www.albacentre.com