Intel har köpt in sig i brittiska Cambridge Display Technology, som specialiserat sig på att göra platta skärmar av ljusemitterande plast. Och under 1998 lanseras de första plastskärmarna.Intels investering i det lilla brittiska företaget Cambridge Display Technology, CDT, är anmärkningsvärd av två skäl. Det lär dels vara första gången Intel på detta vis investerar i ett relativt nystartat företag och dels är det första gången kretsjätten intresserar sig för platt skärmteknik.
CDT tycks nu, fem år efter avknoppningen från universitetet i Cambridge, stå inför det verkliga genombrottet. I början av nästa år kommer en hittills icke- namngiven japansk tillverkare att visa upp världens första bärbara dator med en skärm, för rörliga bilder, baserad på ljusemitterande plast.
CDT har också ett par viktiga samarbetsavtal med amerikanska företag i bakfickan och ytterligare två samriskprojekt. Under 1998 väntas dessutom två av företagets licenstagare, Philips och Uniax, lansera sina första plastskärmar för mobiltelefoner.
Företaget, som bara har 25 anställda, säkrade dessutom nyligen en fyraårig investering värd 6,6 miljoner pund med hjälp av den förra brittiska handelsministern, som nu är CDTs ordförande.
Hur stor Intels investering är, har företaget inte avslöjat, men väl att den kommer att innebära en andel motsvarande mellan två och fyra procent. Intel får dock varken tillgång till CDTs teknik eller en plats i dess styrelse.
Att ha Intels namn bland sina investerare betyder mycket för företaget. Andra namn på deras investerarlista hittills omfattar branschkändisar som Herman Hauser, grundare av bland annat datorföretaget Acorn, och Apples förra chef John Sculley, samt rockgruppen Genesis.
CDTs skärmteknik utnyttjar alltså ljusemitterande polymerstrukturer istället för traditionella halvledare. Tekniken lovar att med tiden och i stora volymer bli mycket billig att tillverka. Dessutom blir skärmar i plast lättare, tunnare och mer energisnåla. Bildkvaliteten är jämförbar med traditionella skärmar baserade på katodstrålerör, menar företaget. Plastskärmar kan dessutom göras böjliga, vilket är en viktig egenskap inte minst för bärbar utrustning.
Gittan Cedervall