Lundaforskaren Thomas Laurell har vunnit stiftelsen Skapas förstapris på 300 000 kronor för en liten biokemisk sensor av poröst kisel.
Genom kemisk behandling kan kisel göras poröst som en tvättsvamp. Den förstorade ytan täcks av ett enzym som omvandlar glukos till syre som kan mätas elektroniskt. På så sätt kan man mäta blodsockerhalten hos en diabetespatient.
En liten elektronisk mätkrets med integrerade givar- och drivelement kan sättas tillsammans med kiselsensorn utanpå huden. Genom en böjlig dialysnål, mindre än en halv millimeter tjock, pumpas prov från vävnadsvätska till mätaren.
- Vår utgångspunkt har varit att det är stökigt att sätta in en massa saker i kroppen, särskilt om de ska sitta där under lång tid, säger Thomas Laurell.
Genom att mätaren sätts på hudens utsida kan den komma att kombineras med till exempel en automatisk insulinpump.
Det händer mycket inom området biokemiska sensorer just nu.
- Precis som elektroniken krympte från en fotbollsplan till ett frimärke så händer nu samma sak inom kemisk analysteknik, säger Laurell.
Projektets fokus har legat helt på själva sensorn. Själva elektroniken är med dagens mått mätt ganska enkel.
Pengarna tänker Laurell dela med sig till de andra inblandade forskarna i projektet. För egen del kommer han att unna sig och familjen en skidresa i vinter.
Bakom stiftelsen Skapa står bland annat Svenska Uppfinnareföreningen, Sveriges Verkstadsindustrier och Stockholmsmässan. Bland övriga projekt som belönades med priser fanns en hörapparat med inbyggd dator, en treaxlig kiselaccelerometer och lacktorkning genom mikrovågsteknik.