JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Britter skarvar optofiber med lägre förluster

En engelsk forskargrupp har utvecklat en ny metod för att montera optofiber. Den nya metoden innebär drastikt minskade förluster i skarven.

En ny teknik för mer exakt positionering av optiska fibrer i sänd- och mottagarenheter är resultatet av ett samarbete mellan forskare vid universitetet i Cambridge och Cambridge Consultants, CCL. Forskarna hävdar att deras teknik väsentligen förenklar konstruktion och tillverkning av fiberoptisk utrustning.

EXAKT POSITION



Det främsta problemet är att få en tillräckligt effektiv koppling av ljus mellan den optiska fibern och den aktiva regionen hos lasern eller dioden. För det krävs en mycket exakt positionering av fibern.

En lägesförskjutning på ett fåtal mikrometer kan dramatiskt påverka den mängden ljus som kopplas in eller ur fibern. Därmed minskar känsligheten för sänd- eller mottagarenheten.

Det vanligaste sättet att montera optiska fibrer är att placera dem i V-formade spår i samma substrat som vilka laser- eller diodkomponenterna är monterade.

Spåren etsas på substraten för att ge den bästa möjliga placeringen av fibrerna i förhållande till kretsarna.

LJUSFÖRLUSTER



Fibrerna limmas sedan på plats och det är här som metodens svagheter ger sig till känna. Vid limningen kan fibrerna halka lite snett och förskjutas vilket alltså leder till ljusförluster.

Den nyutvecklade tekniken baseras på kiselnitrid. Istället för att använda de traditionella V-formade spåren har denna struktur trattliknande spår. Den fiber som ska monteras placeras i spårets vida öppning och skjuts sedan försiktigt ner i trattens hals. Där hålls den sedan på plats av spårets väggar, som försetts med nedåtriktade fingrar av kiselnitrid.

Forskarna har visat att noggrannheten i tillverkningen av lägeskanalerna är så hög att förlusten i fiberkopplingar där två fibrer kopplas samman blir mindre än 0,1 dB.

Projektledarna Robert Jones, på CCL, och David Moore, på Cambridge universitetet, hävdar att tekniken kan utnyttjas för såväl passiva som aktiva komponenter. Det gör den användbar för exempelvis mikroskarvning av fibrer eller vid tillverkning av aktiva optiska komponenter.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)