JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Innovationsklustret Opentech: Ska få fler att ta steget ut i Europa – Elektroniktidningen
lördag 24 maj 2025 VECKA 21

35 små och medelstora elektronikföretag ska få hjälp att ta steget ut i Europa. Det Lundabaserade innovations­klustret Opentech leder projektet som bland annat bjuder på resebidrag, matchmaking och rådgivning.

– Vi har tagit ett liknande initiativ tidigare. Nu blev vi tillfrågade av Smartare elektroniksystem om vi ville sätta ihop ett projekt där vi nyttjade det nätverk vi har ute i Europa, säger Ola Svedin som är vd på Opentech, tidigare Mobile Heights, i Lund.

Projektet har döpts till ”Elektrolink – Internationalisation & Innovation” – och är en nationell satsning för att hjälpa svenska elektronikföretag att komma ut i Europa. Runt 35 små och medelstora företag ska få hjälp och stöd att nå ut internationellt under de 22 månader projektet pågår.

Ola Svedin

– Tricket är att coacha företagen så att de får ut något av besöken i Europa. Där har vi ganska lång erfarenhet.

För ett år sedan valdes Ola Svedin till vice ordförande i Silicon Europe Alliance, en sammanslutning av tolv halvledarkluster runt om i Europa där förutom Opentech bland annat tyska Silicon Saxony och franska Minalogic ingår.

Opentech tog med företag till Silicon Saxony Day i Dresden i fjol. I regionen finns runt 70 000 personer som jobbar med halvledare. Bland annat har bjässar som Infineon, Globalfoundries, Bosch och X-Fab halvledarfabriker här, plus att TSMC är på god väg att färdigställa en som ska rampas upp 2028.

– Vi vet hur upplägget är med speed dating. Man sätter upp sig i en portal och bestämmer vilka man vill träffa. Sedan träffar man dem fysiskt, och sitter ned och pratar i en kvart.

Nu är det inte bara ­halvledare som kan komma i fråga för Elektrolink. Projektet omfattar hela värdekedjan från material till produktionsmaskiner och IP-block, men också företag vars produkter innehåller avancerad elektronik.

För årets resa till Silicon Saxony Day är sista ansökningsdag redan 14 april.

I mars 2026 styrs kosan till Minalogic i Grenoble, Frankrike, där upplägget är detsamma som i Dresden. Bägge eventen är inriktade på att hitta köpare av teknik och produkter, alternativt partners.

Det tredje eventet European Forum for Electronic Components, som arrangeras i december i Gent, Belgien, går ut på att hitta partners till framtida större och statsstödda utvecklingsprojekt.

– Det handlar om att bygga relationer och att få in fler svenska företag i europeiska samarbeten, säger Ola Svedin.

Lärosätena är duktiga på det här men bara en liten del av pengarna går till industrin.

– Vi vill få ner tröskeln genom att hjälpa dem. Vi vet vad som är viktigt och mindre viktigt när man skriver ansökningar. Vi kan även handgripligen hjälpa till med det.

Utöver själva resan och vistelsen på plats med matchmaking ingår åtta timmars webbsända förberedelser.

– Vi coachar dem och stöttar dem så att de blir bra på matchmaking men kan även hjälpa till med formaliteterna i att få resebidrag.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

Vinnova står för pengarna, som är blygsamma. Deltagande företag kan söka bidrag för att täcka resekostnader upp till 10 000 kronor. Dessutom får Opentech 600 000 kronor för att täcka sina insatser, medan de två andra arrangörerna, Bron Innovation och Linköping Science Park, får 400 000 kronor vardera.

– Man kan vara med på flera event, men man får förtur om man inte varit med tidigare, säger Ola Svedin.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:

 
Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)

KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus


8 banners varav 8 har onclick.