- EU:s utfrysningsförsök för tio år sedan, med de så kallade referenspriserna, gav oss en läxa.
Så kommenterar Franz Exenberger, produktchef på Hitachi i Landshut, den japanska storinvesteringen i södra Tyskland. Hitachis enda europeiska, 25 år gamla, fabrik kompletteras nu med en ny 0,5 μm CMOS-process.
Minnen och processorerProduktionen väntas börja andra halvåret 1996. Fram till 1998 ökar takten från dagens halva miljon till tre miljoner 16 Mb DRAM-kretsar samt en halv miljon mikroprocessorer per månad. Dagens 260 anställda blir 920.
Huvudskälet för investeringen, på motsvarande två miljarder kronor att slippa den tull, som fortfarande är mellan 7 och 14 procent för halvledarkomponenter som är gjorda utanför Europa. Nästan lika viktig är närheten till marknaden:
- Att finnas i Europa betyder leveranstrygghet och flexiblitet. När vi vill träffas öga mot öga handlar det om en dryg timmes flygresa. Dessutom finns inga kulturskillnader, säger Franz Exenberger.
Följaktligen stannar den helt avgörande delen av produktionen i Europa, där Hitachi kämpar med NEC (med fabrik i Skottland) om att vara största japanska tillverkare.
När det gäller DRAM-minnen räknar Hitachi sig till de tre, fyra stora i Europa. Vad gäller den totala halvledarmarknaden uppger Hitachi att man är 7:e eller 8:e störst i Europa.
Fortsatt hög efterfråganKöpare är alla stora tillverkare av datateknik och telekommunikation. Franz Exenberger är inte rädd för investeringar i en marknad där överefterfrågan håller på att vändas i sin motsats.
- Världskapaciteten kommer klart att understiga efterfrågan, även efter de investeringar som sker de närmaste två-tre åren.
Prispressen den senaste tiden beror på dålig försäljning i slutet av 1995 och att AT&T slutat tillverka persondatorer.
Hitachis världsstrategi är decentralistisk. Produktionen fördelas på flera fabriker, varav Landshut blir en av de större. Därmed sprids också riskerna - Bayern är till exempel förskonat från jordbävningar. Konkurrenten Toshiba satsar däremot på få och stora enheter.
Frånvaron av egen halvledarproduktion i Europa kompenseras bland annat med att Toshiba har Siemens som samarbetspartner och dörröppnare.
Lars-Gunnar Larsson