JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Minnesmarknaden svämmar över

Minnesbristen har vänt till ett överskott. Missbedömningar tvingar både halvledarföretag och datortillverkare att dumpa sina överskott på spotmarknaden. Prisfallet är upp till 40 procent.

Under sista kvartalet förra året förbättrades tillgången på dynamiska minnen avsevärt. Det gäller både enskilda kretsar och moduler. Följden blev rejäla prissänkningar, framför allt under december månad. Idag är en DRAM-modul mellan 30 och 40 procent billigare än för några månader sedan.

- Vi har sett prissänkningar på runt 30 procent på öppna marknaden, berättar Patrik Björklund, marknadschef på Microtronica som ingår i Arrowgrupppen. Det beror lite på vilken typ av minnen man tittar på.

- Tillgången har förbättrats avsevärt, framför allt på vissa typer av minnen såsom Fast Page-minnen, men även generellt över hela linjen. Även om stora EDO- moduler på 16 Mbyte fortfarande är svåra att få tag i är det lättare idag än för ett halvår sedan.



Missbedömde marknaden


Också statiska minnen, SRAM, och EEPROM har blivit lättare att få tag i. Det är bara vissa typer av flashminnen och riktigt stora SRAM på 4 Mbit som fortfarande är svåra.

Vändningen har flera orsaker. Dels missbedömde datortillverkarna marknaden. Försäljningen av datorer till julen gick inte alls så bra som man hade hoppats. Dels blev inte Windows 95 den succé som många hade trott.

- Folk uppgraderar inte från Windows 3.11 till 95an i samma grad som man hade trott, och vidare medförde inte de uppgraderingarna som gjordes att så mycket nytt minne installerades, fortsätter Patrik Björklund.

- Även om datorförsäljningen i sig har ökat, har inte mängden minne per maskin ökat så som många hade förutspått.



Ökad produktion


Ett tredje skäl är ökad produktionskapacitet. Många fabriker för 16- och 64- Mbitminnen kom i gång under 1995 och räknat i bitar gav de en kraftigt ökning av utbudet.

Ytterligare en anledning är att datortillverkarna har tecknat sig för stora volymer i sina kontrakt med halvledarföretagen. Därigenom har de tvingats sälja av sina överskott på den öppna marknaden. Vissa menar till och med att datorföretagen medvetet har behållit sina höga allokeringar hos minnestillverkarna, också när deras behov minskat. Detta för att inte riskera att få en mindre allokering i framtiden, då kanske efterfrågan på minnen stiger.

Eftersom datortillverkarna är så enormt stora påverkas marknaden kraftigt av vad som för dem är en liten volym. Och i och med att halvledarfabrikerna har svårt att ställa om produktionen, kan även små förändringar i efterfrågan påverka den öppna marknaden kraftigt.

Frågan är nu om den goda tillgången kommer att hålla i sig. En del tror att överskottet är tillfälligt, att lagren snart är slut. Andra tror att överskottet kan hålla i sig en bra bit framöver.

- Problemet är att det är så svårt att analysera efterfrågan, avslutar Patrik Björklund.

Mikael Zackrisson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)