JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericssontrubbel kan kyla arbetsmarknaden

Det har blivit lättare att rekrytera elektronikkonstruktörer på sista tiden. Det tycker Thomas Ohlson på konsultföretaget Semcon. Semcon passar på att söka ingenjörer nu när det blåser på marknaden för Ericsson och dess producerande underleverantörer.
På det hela taget känner sig svenska elektronikkonsulter inte särskilt berörda av telejättens marknadsproblem, men de större konsultföretagen hoppas att det ska bli något mindre svårt att få tag på ingenjörer än vad det har varit den senaste tiden.

Både genom tidningsannonser och genom riktade brevutskick till dem som har gått ut rätt högskoleutbildningar försöker Semcon få tag på folk. Arbetsmarknaden för elektronikkonstruktörer är fortfarande het, men kanske inte riktigt lika het ändå idag som den var i höstas.

- Det är högre svarsfrekvens på brevutskicken idag än vad det var för tre månader sedan, säger Thomas Ohlson, kundansvarig gentemot Ericsson hos konsultföretaget Semcon.

Ericssons problem är en orsak. En annan är den allmänna turbulensen på IT-konsultmarknaden, tror han.

- Det är många som har missbedömt marknaden, säger han.

På det hela taget tror han ändå inte att Ericssonproblemen påverkar arbetsmarknaden så mycket för en vanlig elektronikkonsult.

- Idag finns det ju fler utvecklingsprojekt än vad det finns ingenjörer, och om det då viker någonstans så finns det ändå så många andra projekt att arbeta med, säger Thomas Ohlson.

Anne-Marie Fransson, informationschef på konsultföretaget Bluelabs, ser heller ingen anledning till oro för tillfället, även om hon säger sig följa utvecklingen noga.

- även om det blir lågkonjunktur så behövs ju produktutvecklingen för framtiden, säger hon.

- Det är kanske mindre ensamkonsulter som kan få det kärvt. Vi som är större, och har grundläggande ramavtal, kommer nog att klara oss ganska bra, och vi kanske får lättare att rekrytera.

Anne-Marie Fransson tror att konsultarbetets karaktär kan förändras om konjunkturen viker. En del av de konsultresurser som idag köps per timme kan istället komma att upphandlas i form av hela projekt, tror hon. I lågkonjunktur har beställarna tid att göra mer noggranna upphandlingar till fasta priser, medan man i högkonjunktur tar in de personer man hittar till befintliga projekt för att få ut produkterna.

överdriven bild

Ett mindre konsultföretag är JFAB Cenmatic, i Stockholm, som har fem konsulter. Bertil Nyström på JFAB Cenmatic tycker att mediernas tal om ömsom succé, ömsom kris, för Ericsson är överdrivet.

- Vi har inga jobb för Ericsson nu men är på väg att få ett stort utvecklingsuppdrag, säger han och tillägger ironiskt:

- Ring om en vecka igen så ser vi om de har dragit tillbaka det.


Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)