T4 är byggd kring ST Microelectronics digital-tv-krets STI 5516/17. Cirka 350 av priset på 795 kronorna är skatt. 350 kronor går till de tusentalet komponenterna. Bara hundra kronor är tillverkningskostnad. |
"Luxorit" är därmed det lämpliga namnet på företaget som ger sig in på den turbulenta marknaden för digital-tv-mottagare.
Internationellt finns flera dussin mottagare att välja mellan. Och det finns lika många varianter av digital-tv-teknik som det finns länder. Och bara i Sverige finns skillnader mellan Motala- och Skövdesändarna som konstruktören måste ta hänsyn till.
Hårdvaran i T4 är utvecklad i Motala, programvaran i Linköping. Plasten på toppen tillverkas i Motala, höljet görs i Gislaved, sammansättning och ytmontering sker i Norrtälje.
- Och designen är gjord av en kille i Mantorp, berättar vd Thore Jacobsson.
Tar in alla fria kanaler
Programvaran fungerar för att ta emot gratiskanalerna i det svenska nätet. T4 är enligt Thore Jacobsson den enda digital-tv-box som marknätsoperatörern Boxer anser fungerar, utöver de boxar Boxer säljer själv.
- När Boxer ringde och sade att de var mycket imponerade fick vi ett kvitto på att vi gör rätt, säger Thore Jacobsson, vd för Luxorit.
Luxorits box får trots det inte Boxers godkännandestämpel eftersom den inte innehållet rätt kodkort för Boxers betalkanaler - och det är de enda digitala betalkanaler som strömmar genom den svenska etern idag, Boxer har ett monopol.
Thore Jacobsson är visserligen öppen för att addera kort för den kodning Boxer använder, Viaccess från France Telekom. Men France Telekom tjänar 100 kronor per Boxerbox vilket är en onödig utgift enligt Thore Jacobsson.
- Boxer måste få upp ögonen om detta och ändra sig. Det gör att det blir för dyrt att digitalisera Sverige.
- Jag tycker hjärtligt illa om att operatörer lägger sig i hårdvaran. Det strular till det bedrövligt för konsumenterna. Det vore bättre om operatörerna konkurerade med tv-program, och att vi tillverkare tillhandahöll transparanta boxar, säger Thore Jacobsson.
- Det är så man gör i Finland.
Blickar ut i Europa
I Finland används det öppnare kodformatet Conax, som stöds av T4, som också har en del av sina första användare i Finland.
Luxorit säljer via Internet och är på väg mot tiotusen sålda lådor i slutet av september.
- Vår ambition nu är att positionera oss i Sverige.
Företaget har hämtat hem specifikationer för Beneluxländernas digital-tv, och stöder redan idag det brittiska systemet.
Bakgrunden i Motala, Nokia och Luxor ger förstås företaget ett gott renommé.
- Vi har sammanlagt mer än 150 år i Luxor. Vår ålderman Stig Karlsson är 74 år och började på Luxor Parts 1953, berättar Thore Jacobsson.
Jan Tångring