Elektronikföretagen blir sämre på kraftkonstruktion. Den offras i besparingar eftersom den inte är en kärnkompetens. Ersättningen är hjälp utifrån.
Vidar Wernöe har sett kraftkonstruktörer ersättas av inköpare.
- Det är ett jätteproblem. Den kompetens som finns kvar finns ofta hos lite äldre systemingenjörer, säger han.
Återväxten är nämligen också ett problem. Analog teknik är inte lika populärt bland studenterna som digital. Så även om mentorer till kraftteknikens tysta kunskaper funnes på företagen, finns allt färre att lära upp.
- Istället blir det ofta en digital konstruktör som får i uppgift att snickra ihop strömförsörjningen. Och det kan bli en övermäktig uppgift, säger Vidar Wernöe.
- Han kan lockas att använda färdig modulkraft, och då finns en mängd fallgropar.
Utan egen kunskap blir det allt vanligare att ta in hjälp utifrån. Idag erbjuder även komponentleverantörer konstruktionshjälp.
Komponentsäljaren Unique Memec har en kraftkonstruktör i Sundbyberg. Fredrik Johansson har sitt eget labb och är anställd efter ett avtal med kraftkomponentleverantören Power Integrations, som insett att konstruktionsstöd är ett mycket bra säljargument.
- Det är en ny trend att vi som distributörer blandar oss i konstruktionen, säger Fredrik Johansson.
Orsaken till att det är just kraftsystemet som får konstruktionshjälp är enligt Fredrik Johansson att personal saknas på företagen.
- Oftast är det ju inte kraft som är kärnkompetensen. Kunskapen ligger i konstruktionen av settopboxen eller styrenheten. Kraft är något du bara behöver.
Trots allt tror Vidar Wernöe på en renässans för analogkunnandet och kraftkompetensen på företagen.
En av drivkrafterna är de höga processorfrekenserna. De får digital teknik att bete sig analogt. Till och med ledningarna förvandlas till analoga komponenter med induktans och kapacitans.
Det här betyder att radio- och analogkunnande blir alltmer efterfrågat även för digital spetskompetens.
- Analogt kommer att bli lockande igen, hoppas Vidar Wernöe.
Jan Tångring