- Den största skillnaden i den andraversionen är att vi tagit med ett antal praktiska exempel från fem olika företag som deltagit i studien, säger Dag Andersson på IVF.
Lathunden, som egentligen heter "NoNE lead-free soldering guideline", är skriven på engelska och är på 83 sidor. Den är gratis och kan laddas ned från nätet.
- Den första versionen har laddats ned ungefär 900 gånger. Den andra är upp i 250 nedladdningar redan efter en vecka.
Lathunden vänder sig till företag som ska gå över till blyfri tillverkning, och innehåller allt från översikter över lagar och direktiv till handfasta råd om materialval och processer.
Ett av de råd Dag Andersson ger inför övergången är företagen måste göra listor på vilka komponenter som är RoHS-kompatibla och som tål de högre lödtemperaturer som följer med övergången till blyfritt.
- De praktiska exemplen vi lagt till pekar på att så här går det till, dessa problem kan man stöta på.
Förutom det nya kapitlet med praktiska exempel är informationen om lagstiftning uppdaterat. Bland annat finns aktuell status för hur betydelsefulla länder som Kina och USA planerar att inför liknande lagstiftning som Europa.
- Vi har också tittat på elförbrukningen. För själva uppvärmningen av ugnen ökar elförbrukningen med 70 procent men vid kontinuerlig drift är ökningen inte mer än 15 procent för samma ugn.
Ett annat ämne man spenderat mycket tid på är lodpastor och resultaten finns redovisade i rapporten.
- Vi har även titta på komponenterna och nya problem som dyker upp bland annat så kallade tin whiskers som kan förorsaka kortslutningar, säger Dag Andersson.
Även om man kommit långt så är alla problem inte lösta. Man har därför tagit med ett kapitel som beskriver vilka internationella forskningsprojekt som pågår.
- Vi har diskuterat en fortsättning på nordisk nivå, med det är inte konkretiserat ännu. Man skulle kunna gå in mer på vad som behöver förändras i konstruktionsfasen och dessutom titta mer på tillförlitligheten vid blyfri produktion
Per Henricsson