JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Stark produktion viktigt"

Behovet av effektiv produktion och mer statliga pengar till forskningen var de två ämnen som genomsyrade paneldebatten på första dagen av mässan Elektronik/EP i Älvsjö.
Näringsminister Thomas Östros fick utstå kritik från både akademi och näringsliv. Men han lovade mer pengar till industriforskningsinstituten.

- Idag står elektronikprodukter för 15 procent av den svenska exporten. Det är dubbelt upp mot vad fordonsindustrin tillför, sa Hans Hentzell, vd på forskningsinstitutet Acreo under paneldebatten.

Han sade sig också se att intresset för att utveckla nya elektronikprodukter har ökat i landet på senare tid. Men de kronor som staten satsat på industriforskningsinstituten är alltför få. Istället är det näringslivet som tar det största ansvaret för forskningen, hävdade debattörerna.

- Thomas Östros har rätt. I statistiken ligger vi högt vad gäller forskning och utveckling, men näringslivet står för en väldigt stor del. Rensar vi där ligger vi inte så bra och den rensningen har nu skett bland annat i Ericsson, sade Håkan Eriksson, Ericssonkoncernens FoU-chef.

Han varnade också för att företagens forskning och utveckling kan ta samma väg som den allt mer utflyttade produktionen.

- Vi har redan flyttat delar av vår produktion utomlands. Och det är lätt att se logiken att utvecklingen så småningom flyttar med produktionen. Kinesiska ingenjörer är billiga och man vill gärna ha utvecklingen nära produktionen.

Att skapa förutsättningar för effektiv produktion och samtidigt skapa tydligare vägar för forskningen att nå ut på marknaden var också den medicin som föreslogs för att rädda svensk elektronikindustri.

- Sverige är en uppfinnarnation men vi tar inte vara på detta. Vi måste skapa en bra elektronikproduktionsutbildning på högskolan, sa Anders Kinnander, professor i produktionsteknik på Chalmers.

- Vi har tappat 100 000 industrijobb de senaste åren och det har ofta varit onödiga beslut på grund av att företagen inte har produktionskunskaper.

Några konkreta åtgärder för hur den negativa spiralen ska stoppas hade Thomas Östros inte med i bagaget. Han menade dock att en lösning ligger i färre men betydligt större och resursrikare industriforskningsinstitut som kan fungera som en effektiv bro mellan högskola och näringslivet.

Diskuterade med Pagrotsky

Tidigare har regeringen utlovat 2,3 miljarder kronor till forskningen i den kommande forskningspropositionen. Om det blir mer pengar ville Thomas Östros inte säga, däremot nämnde han att han diskuterat med forskningsminister Leif Pagrotsky om ytterligare åtgärder.

- Nyckelfrågan är att vi måste gifta ihop näringslivet och högskolan. Forskningsinstituten har en viktig del i detta och den kommande forskningspropositionen kommer att handla om detta.

- Det är oerhört viktigt med en stark industriproduktion i landet, sa Thomas Östros.

Trots detta tydliga budskap från näringsministern läggs all forskning inom elektronikproduktion ner på Mitthögskolan i Öster-sund just nu. Det hävdar Hjalmar Hesselbom, professor i elektronikproduktion på Mitthögskolan.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)