JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Elva år före IBM:s M2M-protokoll MQTT – som lanserades i måndags – fanns det svenska protokollet VSCP. Det lever än, om än i liten skala, och möts till och med av ett visst ökande intresse. Elektroniktidningen tar en pratstund med protokollets skapare Åke Hedman.
Åke Hedman designade arkitekturen VSCP (very simple control protocol) som ett förslag till protokoll för E2Home – för den som minns Ericssons och Electrolux implementation av det smarta hemmet.

Han har inte hunnit göra en djupare analys av den nya ”konkurrenten” MQTT.

Åke Hedman
Åke Hedman
– Efter en snabb titt så verkar det väldigt kapabelt. Men som vanligt så riktar det sig till lite mer "higher-end" enheter från det perspektiv jag har, säger Åke Hedman.

– Jag skulle ha velat se en större skalbarhet så att en 128 bytes ramenhet också kan använda protokollet. Detta för att vi ofta pratar kostnadskritiska applikationer här, där ören verkligen räknas.

Hur går det med VSCP – finns intresse från industrin?

– Det är mest småföretag och hobbyfolk som visat intresse. Detta av naturliga skäl eftersom vi själva är sådana. I stort sett är vi väl helt okända för dom flesta.

– Vi har ju inte direkt haft IBMs resurser i ryggen så vi kommer säkert fortsätta som ett marginellt protokoll. Men vi är öppna och fria i alla bemärkelser och inte knutna till något stort bolag. Och det är ju i alla fall bra och borde locka någon, tycker man.

– Det finns några företag som kör VSCP men dom vill inte skylta med det – tyvärr, så det hjälper ju inte oss.

– Intresset har dock varit ökande på sista tiden samtidigt som gruppen inklusive jag har varit mindre aktiv.

Finns det några grundläggande skillnader mellan MQTT och VSCP?

– VSCP skalar bättre neråt tycker jag – även om jag ju inte är helt opartisk – det kan köras på riktiga low-end enheter men också på mer kapabla enheter.

– VSCP definierar också upp hur man skall veta vad en enhet som dyker upp är: man kan hämta information om vem som tillverkat den, vilka drivare som behövs i ett specifikt OS och så vidare, på ett standardiserat sätt.  I det ingår också hur man konfigurerar enheten. Det betyder att det går att skriva programvara för standardprocedurer, som att leda en slutanvändare genom en konfigureringsprocess en enda gång, och så vidare.

Är VSCP och MQTT till för samma användningsområden?

– Ja det tror jag. Sensornätverk, kylskåpet, bilen, sommarstugan...

Vilken av VSCP och MQTT lyckas vara mest "minimalistisk"?

– VSCP kräver att man skall kunna läsa och skriva register. Det är allt egentligen. Så implementationen kan göras väldigt liten.

– Det märks att MQTT är konstruerat för lite större enheter, precis som de flesta andra liknande protokoll. Och det är väl helt riktigt också med tanke på att priserna går ner.

Har VSCP liksom MQTT funktioner för att garantera leverans av meddelanden?

– Japp, två metoder. Den första är: läs register – få svar. Det är enklast möjliga lösning – får du inget registerinnehåll tillbaks läs igen. Kiss!(*)

– Den andra metoden utnyttjar event. Ett event sänds ut tills mottagaren bekräftar det.

Finns det ytterligare standarder vid sidan av VSCP och MQTT?

– Det finns lika många protokoll som det finns företag som håller på med sensornätverk, telematik, fjärrstyrning, hemautomation, och så vidare.  För mig verkar MQTT vara ännu ett försök i den mängden – ja, med lite mer muskler bakom då.

Finns det någon standard som etablerat sig?

– Egentligen kan man väl säga att alla som har intresse i detta sitter och väntar på ett protokoll som alla kan acceptera – "the killer protocol" – så att det går att börja sälja enheter och applikationer.

– Egentligen spelar det ingen roll vilket det protokollet blir, bara det får bred acceptans. I VSCP & Friends har vi försökt att inte låsa oss så mycket till själva det underliggande protokollet. Programvarorna och användargränssnitten blir desamma oavsett. Man kan också blanda protokoll och därför också hårdvara från olika leverantörer. Det tror jag vi är ensamma om.

Ditt företag Grodans Paradis – vad gör ni?

– Vi håller på att jobba med ett antal VSCP-moduler med standardiserad funktion just nu som snart skall börja säljas. De jobbar över CAN, Ethernet (rått, utan TCP/IP), 802.15.4 och använder en lite mäktigare Linux och wifi. Vi får se om de blir mer än leksaker. ;-)

FOTNOT
(*) KISS = Keep It Simple, Stupid

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)