JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smart kontaktlins mäter grön starr

Smart kontaktlins mäter grön starr


En kontaktlins med inbyggd trycksensor i mems-teknik som kan mäta trycket i ögat och på så sätt underlätta för patienter med grön starr har tagits fram av halvledarjätten ST Microelectronics i samarbete med schweiziska Sensimed.
Grön starr är den näst vanligaste orsaken till blindhet. Sjukdomen kan inte botas, men symptomen kan mildras om den upptäcks tidigt. Diagnosen görs genom att mäta trycket i ögat, vilket idag görs av ögonläkare med en så kallad tonometer. Men eftersom trycket i ögat varierar över dygnet så är det inte säkert att ögonläkarens mätningar kan fånga upp tecken på sjukdomen förrän synnerven fått obotliga skador.

En lösning som föreslagits av schweiziska Sensimed är att använda en kontaktlins med inbyggd sensor som bärs av patienten under 24 timmar. Sensorn, gjord i mems-teknik, är en minimal töjningsgivare som mäter ögonglobens krökningsradie, varur information kan fås om trycket i ögat.

En viktig del av tekniken är att linsen även innehåller en radiosändare och en antenn, som skickar mätdata till en mottagare som patienten bär runt halsen. Radiosändaren behöver inget batteri, utan får sin energi från mottagna radiovågor. En ytterligare poäng är att linsen inte stör bärarens syn - elektroniken är så liten att den ryms i utkanten av linsen.

Idén att bygga in mems-sensorer för mätning av grön starr har tidigare provats i forskningsprojekt, bland annat vid University of California (länk). ST Microelectronics och Sensimeds lösning är dock veterligen den första med ambitioner att massproduceras. Produkten har CE-märkts och går för närvarande igenom ett stort antal tester. Massproduktion väntas komma igång under tredje kvartalet, med därpå följande marknadsintroduktion.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)