JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Premiär för Sveriges första solcellsfabrik

Premiär för Sveriges första solcellsfabrik

I övermorgon – den 22 september – är det dags att inviga svenska Midsummers solcellsfabrik i Järfälla. Därmed får Sverige sin första produktionslina för tunnfilmssolceller.
Det är i IBMs gamla skrivarfabrik som Midsummer byggt Sveriges första solcellsfabrik. Arbetet har pågått i flera år nu men i slutet av denna vecka är det alltså dags att officiellt inviga fabriken.

Midsummers affärsidé är att tillverka tunnfilmssolceller med liknande teknik som används för cd- och dvd-skivor (se länk). Tillverkningsmetoden gör att tillverkningskostnaden blir betydligt lägre än för kiselsolceller som tillverkas i halvledarliknande processer. Samtidigt blir de svenska solcellerna väldigt tåliga, snudd på oförstörbara.

Fabriken i Järfälla kommer till en början att ha en produktionskapacitet av 5MW årligen.  Solcellerna är av typen CIGS och består alltså av koppar, indium, gallium och selen.

Energimyndigheten har stöttat Midsummers teknik- och företagsutveckling sedan tidig forskningsstadium.

– Midsummer är ett bra exempel på hur Energimyndighetens arbete skapar förutsättningar för en framväxande solcellsindustri i Sverige. Genom stöd i hela kedjan från tillämpad forskning till kommersialisering och demonstrationen av Midsummers nya tillverkningsteknik får vi nu se hur Midsummer tar steget till sin första produktionslina, säger Energimyndighetens generaldirektör Andres Muld i ett pressmeddelande.

Läs Elektroniktidningens reportage från bygget (länk) från år 2008.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)