JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ÅAC siktar på industrin

ÅAC siktar på industrin

Uppsalaföretaget ÅAC Microtec ska utveckla en motorstyrenhet för borriggar i gruvor och på oljeplattformar tillsammans med schweiziska CSEM. En första produkt beräknas vara framme under nästa år.
Den svensk-schweiziska duon ska utveckla en motorstyrenhet som klarar mycket höga temperaturer, över 200°C, liksom andra besvärligheter som exempelvis vibrationer. Den ska också vara liten, mindre än 20 mm i diameter, samt kunna placeras mycket nära motorn som den ska styra.

Utvecklingen sker inom ramen för EU:s Eurostarsprogram, vars syfte är att stimulera forsknings- och utvecklingsinitiativ mellan små och medelstora företag och organisationer inom EU och Eureka. Projektet löper över 24 månader.

– Men vi satsar på att komma framåt snabbare. Vi har redan motortillverkare som står redo och vill testa produkten i fält, berättar Johan Bäckström, säljansvarig på  ÅAC Microtec.

Planen är att de första produkterna ska finnas framme för pilottest under 2013.

Utvecklingen ligger i linje med ÅAC: strategi att ta sin miniatyriserade och robusta elektronik till en bredare kundkrets, utanför rymdindustrin.

– Jag jobbar med just det, att ta rymdtekniken till industrikunderna. Vi har många sådana projekt på gång, men de är inte officiella ännu, säger Johan Bäckström.

Produkten kommer att byggas runt ÅAC:s egenutvecklade feltoleranta 32-bitars Openriscprocessor samt en avancerad DC/DC-omvandlare som även den är egenutvecklad. Kraftomvandlaren – en så kallad POL-omvandlare (point-of-load) – är helt ny och utvecklad med finansiering från Rymdstyrelsen.  

Schweiziska CSEM – kort för the Swiss Center for Electronics and Microtechnology – ska bidra med erfarenhet kring motorstyrning och systemintegration, vilket bland annat inkluderar algoritmer för sensorlös motorstyrning.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)