JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Här byggs Sveriges andra vätgasstation

Här byggs Sveriges andra vätgasstation

I anslutning till bränslecellsteknikföretaget Powercells anläggning på Ruskvädersgatan i Göteborg kommer nästa år en permanent tankstation för vätgas att byggas. Det blir Sveriges andra vätgasmack.
Hittills är det bara Malmö som har en permanent tankstation för vätgas till bränslecellsbilar – om man undantar den mobila vätgasmack som företaget Sandvik och Sandvikens kommun satte upp i höstas för att förse två Hyundai ix35 FCEV och en Toyota gaffeltruck med vätgas i ett månadslångt bränslecellstest.

Bakom den nya Göteborgsmacken står organisationen Vätgas Sverige, som ägs av 40 medlemsföretag, organisationer och institutioner, bränslecellsföretaget Powercell Sweden och den finländska gasteknikspecialisten Oy Woikoski. (Länk till medlemsförteckningen)

Projektet  finansieras av Västra Götalandsregionen och EU. Tankstationen kommer att vara öppen för allmänheten, skriver Vätgas Sverige i ett pressmeddelande.

– Tankstationen i Göteborg gör det möjligt att länka samman vägsträckan mellan Oslo och Malmö, där stationer redan finns, säger Björn Aronsson, Verksamhetsledare, Vätgas Sverige.

EU-kommissionen har satt upp ett riktmärke att det till 2020 ska finnas tankstationer  runt de stora städerna så att man ska  kunna tanka var 30:e mil utefter Europavägarna.

– En central resurs i Göteborgsprojektet blir Powercells laboratorium för bränsleceller, som vi använder för demonstration av vätgasbilar och för tester av bränslecellsteknik i fordon, säger Magnus Henell, vd i Powercell.

Än är det ont om bränslecellsbilar, men flera av världens största biltillverkare, framför allt japanska och koreanska, har utlovat serietillverkade bränslecellsbilar de närmaste åren.

Först ut var koreanska Hyundai, som i våras visade upp bränslecellsversionen av sin i35-modell som  fått namnet iX35 FCE.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)