JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Alstom: Vi hade inte klarat detta utan centret

Alstom:

Vi hade inte klarat detta utan centret

Sedan starten för fyra år sedan har det svenska kiselkarbidcentret, SiC Power Center, genomfört en mängd forskningsprojekt tillsammans med industrin. Nu lovordar företag som Alstom, Bombardier, Volvo, Elektronikkonsult, Seps och Inmotion, men också forskningsinstitutet SP, ett samarbete som utmynnat i framåtskridande forskningsresultat.
SiC Power Center är ett kompetenscentrum kring kiselkarbid skapat för att bland annat driva separata utvecklingsprojekt med svensk industri. Acreo, KTH och Swerea Kimab är initiativtagare, medan Vinnova och Energimyndigheten finansierar forskningen.

Alstom är ett av industriföretagen som deltagit i SiC Power Center sedan starten. Inom centrets väggar har företaget arbetat med hela fyra olika projekt med fokus på att använda kiselkarbid i framtida kraftomvandlare för industrin.
 
– Centret och forskningsprogrammet har gjort att vi uppnått mycket mer än vi skulle ha gjort på egen hand, säger Per Ranstad som är  produktansvarig på Alstom.

Och han fortsätter:

– Vi är väldigt produktorienterade. Vi har utvecklat enheter i kiselkarbid, och utvärderingar i system har visat på mycket hög energieffektivitet. Och vi vet att det finns potential för ytterligare sänkningar.

Överlag är företagen som deltagit i forskningsprojekt med SiC Power Center mycket nöjda med resultatet.

För att belysa detta har initiativtagarna skapat SiC Power Stories. Här har man sammanställt kortare citat, men också intervjuer med de involverade företagen, där de berättar hur de kunnat dra nytta av kompetenscentrumet.

Här kan du läsa mer om industrins erfarenhet av forskningen vid det svenska kiselkarbidcentret – SiC Power Stories (länk).

 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)