Efter USA:s bojkott finns idag uppskattningsvis bara 40 000 Nvidia A100-processorer i hela Kina. De företag som har dem flyttar runt dem till de avdelningar där de behövs bäst. AI-boomen strör salt i såren.
USA hindrar av strategiska skäl Kina från att komma åt den beräkningsmässigt mest kraftfulla halvledartekniken. SCMP (South China Morning Post) rapporterar om hur kännbar bojkotten har blivit. Tidningen gör i sin tur en sammanfattning av vad den läst i kinesisk media.
Ett av USA:s mål med bojkotten är att bromsa Kinas utveckling inom AI. Det sker dels genom att USA stoppar export och dels genom att USA hindrar Kina från att tillverka egna AI-halvledare.
Att AI-området just fått en ny boom kring generativ maskininlärning, ökar pressen på Kinas IT-industri ytterligare.
Enligt en ledartext i Economic Daily hindrar bristen på grafikkort Kinas nationella konkurrenskraft inom AI och stora språkmodeller. Ledaren räknar även upp GPU:er, FPGA:er, asicar och acceleratorkretsar som bristvaror.
Ledarens slutkläm är att den nationella konkurrenskraften måste stärkas genom statligt stöd och kapital till den egna halvledarindustrin.
Kineserna får tillsvidare hushålla med det lilla de har.
AI-avdelningen på ByteDance ska ha fått låna A100-kort från marknadsavdelningen. Shoppingföretaget Meituan ska ha gjort rockader på sina bestånd av acceleratorkort för att kunna placera A100-processorerna där de behövs bäst.
ByteDance och Baidu finns bland de som just gärna skulle vilja uppgradera sina servarhallar med de vassaste AI-chipen från Nvidia.
Det som de kan beställa är den lightversion av Nvidia A100 som Nvidia tagit fram just med tanke på bojkotten, med prestanda som är angivna under de gränser som USA bestämt.
ByteDance ska ha beställt GPU:er från Nvidia till ett värde av en dryg miljard dollar hittills i år. Baidu ska ha köpt drygt 10 000 stycken under samma period.
10 000 GPU:er är ungefär vad amerikanska OpenAI använder när de tränar upp sina språkmodeller och sin berömda besserwisser ChatGPT.
Kinas forskare har egna stora språkmodeller de vill träna – 79 stycken av dem har mer än 1 miljard parametrar enligt en färsk räkning.