Fjärrkontroller och hylletiketter är två tillämpningar för norska Onios systemkrets, som kopplar upp batterilösa IoT-noder via Bluetooth eller andra energisnåla radioprotokoll. Den behöver inget batteri – den nödvändiga energin hämtas från solljus, radiovågor, värme eller IR-strålning. Nu tar företaget in 5 miljoner euro för att dra igång volymproduktion.
Onio (ONiO) grundades år 2016 som Cura8 av Runar Finanger, med Kjetil Meisal som vd. Bolaget tog in drygt 20 miljoner kronor år 2021 och nu fylls kassan på med 55 miljoner kronor. Förutom de ursprungliga investerarna, MP Pensjon och EIC (European Innovation Council), sällar sig svenska node.vc och finska Maki.vc.
Onios systemkrets tillverkas av TSMC och baseras på en Risc-V-kärna (RV32EMC) med en effektförbrukning på 22 µW/MHz, vilket ger 4,1 Coremark/MHz. Matningsspänningen är 250 mV till 3,0 V och klockfrekvensen 100 kHz till 32 MHz.
Det finns ett radioblock med stöd för Bluetooth LE 5.4, IEEE 802.15.4 med Zigbee, Matter eller Thread, samt ISM för bandet på 433 MHz. Uteffekten går att ställa mellan –40 till 0 dBm.
Det finns 64 kByte ROM, 8 kByte RAM och upp till 64 kByte flash.
Vidare finns hårda block för bland annat I2C, SPI och UART, plus hårdvaruacceleratorer för kryptering som AES. Det finns även AD-omvandlare och en **temperatursensor**.
För att ytterligare minimera antalet kringkretsar finns en intern likriktare för radiosignaler från 900 MHz upp till 2400 MHz, liksom stöd för solceller med så låg spänning som 250 mV.
Vidare kan den kopplas till batteri för mer krävande driftsförhållanden, eller till superkondensatorer.
Det räcker med 1 µW för att väcka upp kretsen på några sekunder.
Företaget har bland annat gjort demonstrationer tillsammans med de svenska solcellsbolagen Exeger och Epishine, men också med Norrköpingsbaserade Ligna som utvecklat en ligninbaserad superkondensator.