JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snart i ett vägguttag nära dig – Elektroniktidningen
tisdag 20 maj 2025 VECKA 21

PCIM: För ett år sedan lättade engelska Pulsiv på förlåten till sin patenterade teknik för att omvandla nätspänningen till 5V med så liten förlust att den går att bygga in i ett vägguttag. Nu är utvecklingsarbetet och testningen i mål, efter sommaren ska produktionen av en USB-C-modell på 65 W vara igång.

– Tänk om du bara skulle behöva ta med dig en kabel när du reser, att du skulle slippa släpa på alla laddare. Det är säkert tio år bort men det är så det kommer att bli.

Det säger Nick Theodoris på brittiska Pulsiv.

Det har blivit allt vanligare med integrerade USB-laddare i vägguttagen på hotell och kontor men de brukar ha begränsad effekt vilket gör laddningen långsam. Det räcker inte heller för att driva en dator eller annan elektronik. Att det är så beror på att de utvecklar för mycket värme när de levererar 65 W. Eller 70 W för Apple-produkter.

– Vi har testat olika modeller och de kan ligga på 80 till 90 grader över rumstemperaturen när de går för fullt. Då blir det över hundra grader i väggen och det vill man inte ha. Lösningen är att sänka den tillgängliga effekten eller göra dem större så de ser ut som en ”väggvårta”. Vår omvandlare stannar på 32 grader över omgivningstemperaturen efter åtta timmar med full last.

En lägre temperatur är inte bara bra ur brandsynpunkt, det ger också en längre livslängd.

– Det finns något som heter tiogradersregeln: för var tionde grad du kan sänka temperaturen dubblar du den förväntade livslängden.

Pulsivs patenterade teknik är döpt till Osmium och har rötterna i forskning på universitetet i Plymouth. Den ger enligt företaget 97,34 procents verkningsgrad även vid låga belastningar.

Exakt hur den fungerar får vi inte veta men omvandlaren kombinerar en optimerad aktiv PFC (Power Factor Correction) med en QR-flybacktopologi (Quasi-Resonant flyback).

Dessutom använder företaget galliumnitridtransistorer från kinesiska Innoscience. Induktansen som normalt sitter i serie är utbytt mot en parallellkopplad kondensator som bara lagrar den energi som behövs för att ”fylla dalarna” i likriktarens utgångsspänning.

Det innebär att kondensatorerna bara behöver klara 200 V, inte 400 V, vilket gör dem mindre och billigare. Företaget har också eliminerat strömrusningen (inrush current) vilket innebär att man slipper dessa komponenter. Algoritmerna för att styra omvandlaren ligger i en vanlig styrkrets.

Nick Theodoris visar två modeller av omvandlaren, en klumpliknande för europeiska vägguttag med måtten 36x36x40 mm och en plattare och bredare med måtten 55x37x25 mm för brittiska vägguttag. De har en grundare väggdosa. Bägge ger 65 till 70 W kontinuerligt och finns med ett eller två uttag för USB-C. Väljer man modellen med två fördelas effekten över uttagen.

I planerna finns också modeller för USB-C på 240 watt vilket är den maximala effekten enligt standarden. Det räcker för att ladda även hushållsapparater som dammsugare och batteriverktyg.

– Det kan också användas för att driva saker. Tänk dig en skärm utan kraftaggregat, den skulle gå att göra mycket tunnare.

Det går redan nu att lägga beställningar på omvandlarna men leveranserna börjar först i augusti eller september.

– Vi har visserligen köpt på oss vissa nyckelkomponenter med Trump har fått ledtiderna att dra iväg från 7 till 14 veckor för vissa komponenter.

Priset hos katalogdistributörerna hamnar runt 50 euro för enstaka exemplar men sjunker nedåt 20 euro för större volymer på 25 000 exemplar eller mer.

Pulsiv kan enkelt ta fram skräddarsydda varianter om formatet inte passar. Dessutom är det upp till kunderna om de vill teckna en licens och tillverka själva eller köpa färdiga moduler av företaget.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:

 
Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)

KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus


8 banners varav 8 har onclick.