Igår debatterade riksdagsmannen Markus Selin (S) och försvarsminister Pål Jonson (M) mikromekanikfoundryt Silex byggplaner i Järfälla mot bakgrund av det kinesiska ägandet. Även frågan om Sveriges tillgång, kunskap och tillverkningsförmåga kring halvledare avhandlades under den 23 minuter långa interpellationsdebatten.
Inspelet är en direkt fortsättning på Järfälla kommuns vädjan till regeringen att stoppa Silex utbyggnad av mikromekanikfabriken med motiveringen att bolaget kontrolleras av den kinesiska staten. Samma uppmaning framfördes i slutet av mars i en debattartikel i Dagens Nyheter.
Riksdagsmannen Markus Selin (S), vars valkrets är Järfälla, debatterade igår med försvarsminister Pål Jonsson (M) om vad regeringen tänker göra.
– Vad beträffar den expansion av ett halvledarbolags verksamhet i Järfälla som interpellanten nämnde är det korrekt att kommunen har vänt sig till regeringen med en hemställan. Denna bereds inom Regeringskansliet. Jag kan i övrigt inte uttala mig om det enskilda ärendet. Sveriges samlade förmåga att säkra tillgång till, kunskap om och tillverkningsförmåga när det gäller halvledare behöver fortsätta att utvecklas. Regeringen och Regeringskansliet arbetar löpande med dessa frågor, sade Pål Jonson.
Markus Selin replikerade:
– Jag förstår att försvarsministern inte kan gå in på aktuella ärenden som denna hemställan från Järfälla kommun, som för övrigt styrs av moderater och socialdemokrater. Att det gäller en totalitär enpartistat och dess koppling till toppmodern elektronikutveckling ett stenkast härifrån gör dock den här frågan mycket angelägen. Det är alltså inte ett enskilt fall vi har att ta hand om, fru ålderspresident, utan det handlar om större principer på ett generellt plan.
Försvarsministern svarade:
– Den mest centrala av de åtgärder som har vidtagits på det här området är lagstiftningen om granskning av utländska direktinvesteringar. Den är förhållandevis ny; den har ett år på nacken. Denna lagstiftning träffar relativt brett och tar sikte både på nya investeringar och på nya etableringar av skyddsvärd verksamhet. … Lagstiftningen har varit i kraft i ett år, och det har hittills kommit in 1 600 anmälningar till ISP.
Markus Selin framförde sina farhågor:
– Som det ser ut kommer den aktuella, och redan stora, fabriken att fördubbla sin verksamhet, och jag oroar mig för kunskapsöverföringen. Jag utgår från att den kunskap som finns i Järfällafabriken hamnar i det totalitära Kina. Jag har tagit del av de skickliga ingenjörernas hundratals patent, och det handlar om immaterialrätt och mycket vassa, smarta idéer. Men jag utgår som sagt från att dessa idéer och denna klokskap tyvärr hamnar i modern vapenproduktion i det totalitära Kina, sade Markus Selin.
Försvarsministern hänvisade också till den utredning som FMV gjort kring sårbarheter kopplat till halvledarkomponenter och som redovisades till Försvarsdepartementet sista april.
– Det omges tyvärr av sekretess. Det finns skäl till det, men jag kan åtminstone säga några saker som det berör. … Man tittar på resiliens och motståndskraft i leveranskedjor; uppdraget berör att tänka igenom leveranskedjorna noggrant på det här området. Det berör också fysisk säkerhet och cybersäkerhet och vilka sårbarheter man har där. Det gäller allt från behovet av perimeterskydd och skalskydd till cybersäkerhet för kritisk infrastruktur. Det berör också tekniksäkerhet och teknikläckage och även de ekonomiska beroenden eller olika typer av utpressningssituationer som man kan hamna i.
Hela debatten inklusive en utskrift finns här (länk).