JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Volvo: Nära halva EU:s transport kan snart elektrifieras

Transportsträckan för 45 procent av alla varor som skickades på väg inom EU år 2018, var kortare än 300 km. Och nästa år startar serieproduktion av tre batteridrivna Volvomodeller som klarar 300 km. 

Roger Alm, vd på Volvo lastvagnar, beskriver det nu som fullt realistiskt för transportföretag att snabbt gå över till eldrift.

Roger
Alm

– Potentialen för att inom en nära framtid elektrifiera lastbilstransporterna i Europa och andra delar av världen är enorm.

Serieproduktion av Volvos eldrivna lastbilsmodeller FH och FM inleds under andra halvan av nästa år. De ska kunna göra eldrivna transporter till ett tänkbart alternativ inte bara i stadsområden utan också för regionala transporter mellan städer. 

Enligt Volvo lastvagnar finns ett stort intresse för eldrivna lastbilar hos stora nationella och internationella transportköpare. 

De existerande modellerna FL och FE för stadstransport har serietillverkats sedan 2019. År 2030 ska hälften av företagets försäljning bestå av eldrivna modeller. Det är målet.  

Vad gäller tunga fjärrtransporter är planen att den ska ske med vätgasbränsleceller

– Vårt mål är att börja sälja bränslecellsfordon under den andra delen av det här årtiondet.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)